Počeli proljećni radovi na vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ Bijeljina

Počeli proljećni radovi na vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ Bijeljina

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina već osmu sezonu realizuje projekat unapređenja korištenja vakufske imovine u oblasti poljoprivrede. Siju se ječam, pšenica i kukuruz, a ciljevi su nova zapošljavanja, stabilizovanje budžeta Medžlisa i određena vrsta zaštite imovine Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Medžlis posjeduje šesnaest hektara poljoprivrednih parcela, a obrađuju se ukupno devedeset i dva hektara, od čega su sedamdeset i šest hektara džematlije ustupile besplatno ili uz određenu cijenu zakupa.

Prošlogodišnja žetva pšenice

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir-ef. Camić je u razgovoru za Preporod.info podsjetio na vrijednosti ovog projekta.

– Osim finansijskog dijela značajan je novi pristup korištenju vakufske imovine. Semberija je poljoprivredni kraj, a o značaju proizvodnje hrane suvišno je govoriti. Na ovaj način promovišemo vrijednosti rada i uzgoja poljoprivrednih kultura, što nam i naša vjera posebno ističe – kazao je.

Kada se plaća zakup džematlije dobijaju dodatne prihode, a njihovo poljoprivredno zemljište, koje je u ratnom i poslijeratnom periodu bilo uzurpirano, sada je u sigurnim rukama, naglasio je Camić.

– Naravno mi time imamo dodatne obaveze, ali naša Prateća služba i saradnici to uspješno realizuju, zahvaljujući mašinskom parku koji smo tokom ovih sezona upotpunili. Pri tome veliku pomoć imamo od Muftijstva tuzlanskog, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije te Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica entiteta FBiH – poručio je Samir-ef. Camić.

 

Ovih dana počeli su poljoprivredni radovi u Bijeljini. Prihranjuju se ječam i pšenica zasijani na pedeset i dva hektara, nakon čega će se pristupiti zaštiti usjeva.

Krajem marta pripremat će se parcele koje su prethodne jeseni uzorane, a namijenjene su aprilskoj sjetvi kukuruza na četrdeset hektara.

Uprkos visokim cijenama repromaterijala i goriva, svi radovi se uspješno i na vrijeme realizuju, a iz Medžlisa ističu da se, ako Bog da, nadaju uspješnoj i berićetnoj sezoni.

Da bi sve bilo kako treba, Medžlis je registrovao poljoprivredno gazdinstvo kod nadležnih entitetskih organa, tako da se koriste svi propisani podsticaji i regresirano gorivo. Ističu da u samom poslovanju, nabavci repromaterijala i prodaji svojih proizvoda nemaju problema.

– U poljoprivredi je uvijek teško prognozirati koliko će se u određenoj sezoni zaraditi, ali za sada uspijevamo da imamo dobar odnos uloženog i zarađenog. Imamo dobru saradnju sa našim džematlijama, kako onima od kojih zakupljujemo zemlju, tako i onima koji se bave poljoprivredom. Naravno, misija Islamske zajednice je primarna, a unapređenje korištenja vakufske imovine služi realizaciji te misije. Da podsjetimo – smisao vakufa i jeste da služi mislimanima i njihovim životnim i vjerskim potrebama. Računajući zaposlene i vanjske saradnike dvadesetak ljudi ima prihode i stabilne plate od svega što se u Medžlisu radi – naveo je Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Iz Medžlisa Bijeljina su poručili da je pred njima još projekata i onoga što treba uraditi, ali da se uz čist nijjet i Božiju pomoć ne plaše onoga što je pred njima.

Posebno su naglasili podršku viših organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je dodatni podstrek i sigurnost u svemu što se radi.

Islamska zajednica je kroz Fond Bejtu-l-mal ali i druge vidove podrška ovakvim i sličnim projektima.

(Preporod.info)