Dženaza i ukop profesora dr Mahmuda Nurkića

Dženaza i ukop profesora dr Mahmuda Nurkića

Građani Janje i Bijeljine, te brojni gosti iz Tuzle, Sarajeva i cijele BiH okupili su se u petak 18.11.2011. u Janji, na dženazi i ukopu dr Mahmuda Nurkića, redovnog profesora Tuzlanskog univerziteta u penziji i čuvenog mikrobiologa. Profesor Nurkić preselio je na Ahiret u četvrtak 17. novembra, sat nakon ponoći, od posljedica prskanja trbušne aorte. Operacija u Tuzli trajala je tri sata, ali bitka za život velikana Janje bila je izgubljena. Dženaza je klanjana u haremu Atik džamije u Janji, a ukopan je u mezarju Polutine.
Dr Mahmud Nurkić rođen je u Janji 1943. godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je za tri godine završio u Bijeljini, a nakon završetka Medicinskog fakulteta zapošljava se u Domu zdravlja u Janji, kao prvi ljekar rodom iz ovog grada. Blistava karijera naučnog radnika, mikrobiologa, koji je aktivno radio na suzbijanju tuberkuloze i nefritisa, krunisana je mjestom redovnog profesora Univerziteta u Tuzli. Objavio je 130 naučnih radova i četiri stručne knjige, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada od domaćih i međunarodnih institucija.

Živio je za svoju Janju
Svoju Janju nikada nije zaboravio i bio je aktivan u svakom segmentu života ovog povratničkog mjesta. Jedan je od inicijatora i vakifa “Fonda za stipendiranja učenika i studenata” pri Medžlisu Islamske zajednice Janja. Kao plod dvadesetogodišnjeg historijskog istraživačkog rada, prošle godine objavio je knjigu “Janja i Janjarci kroz istoriju”.