Dženaze i ukop tri šehida Janje

Dženaze i ukop tri šehida Janje

Hadži Omer ef. Camić klanjao dženazu svome sinu i njegovim drugovima

e892a1b47238866896ddb8af293cfaee_L

U haremu Atik čaršijske džamije u Janji danas iza ikindija namaza klanjane su dženaze trojici dječaka koji su se u subotu 20. jula utopili u rijeci Drini. Ukopani su u jedan pored drugoga, u haremu centralne janjanske džamije, a na ahiret ih je ispratilo više hiljade mještana Janje, Semberije i okoline, te 70 imama sa područja Muftijstva tuzlanskog, ali i cijele BiH, predvođeni muftijom tuzlanskim Vahid ef. Fazlovićem. 

Dženazu namaz klanjao je Omer ef. Camić, glavni imam u Janji. Jedna od tih dženaza bila je njegovom sinu Ejjubu. Druge dvije njegovim učenicima iz mekteba. Omer efendija ih je svu trojicu spustio i u kabur.

Omer ef Camic klanjao dzenaze trojici djecaka

Dženazi je prisustvovalo desetine imama iz svih dijelova BiH. Prisutnima su se obratili muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i Amir ef. Karić, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. “Osman, Ejjup i Ibrahim bili su djeca za primjer, pobožni muslimani. Pokušavamo razumjeti njihove roditelje, braću, sestre, djedove i nene. Ali, mi smo danas ovdje s njima ponosni. Allaha dž.š. molim da u našem narodu, u ovoj lijepoj zemlji Ibrahim, Ejjub i Osman budu uzori mladićima i djevojkama. U vjeri, u moralu, u dobročinstvima, u međusobnoj saradnji i to će tako biti, imam veliku nadu. Mi koji smo došli izvan Janje, došli smo da podijelimo tugu u ovoj Semberiji, a posebno sa Omer efendijom i ostalim očevima, majkama, djedovima, nenama i rodbinom,” kazao je Vahid ef. Fazlović.

drugovi

Osman Gutić, Ejjub Camić i Ibrahim Korajčević spušteni su u mezare jedan do drugoga. Njihovi prijatelji, zagrljeni, kroz suze su učili sure pored kaburova u koje su ih spustili njihovi najbliži.

na plocniku i ulici ispred harema dzamije