Erdogan: Turska neće dozvoliti da je neki faktori uvuku u međunarodne prljave igre

Erdogan: Turska neće dozvoliti da je neki faktori uvuku u međunarodne prljave igre

Ankara-Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan je izjavio da Turska neće dozvoliti da neki faktori narušavaju i ugrožavaju javni red i mir u zemlji. Naglasio je kako Turska neće dozvoliti da je neki faktori uvuku u međunarodne prljave igre koristeći grad Kobani u Siriji kao izgovor pozivajući građane da ipak ostanu mirni i razumni.

 „Pogledajte koga napadaju ti teroristi. Napadaju našu braću Kurde, napadaju pokrivene žene. Napadaju trgovce koji naporno rade kako bi pošteno zaradili svoj hljeb. Napadaju škole, muzeje, biblioteke. Pale knjige, isto to barbari su i prije radili. Palili su biblioteke u Bagdadu, Aleksandriji, Andaluziji i Sarajevu. Da prođe i hiljadu godina nakon toga, oni koji to rade uvijek će ostati barbari“, istakao je turski predsjednik.

Istakao je da pojedine grupe u Turskoj izazivaju nerede planski i svjesno samo da bi potakle nepovjerenje u zemlji. „To sigurno rade svjesno. Žele da se djeca Kurda ne obrazuju, da ostanu neznalice, da ne idu u školu, da ne znaju šta je knjiga. Jer ako se kurdska djeca budu obrazovala, ne bi radila ovo što rade barbari”, kazao je Erdogan.