Fakultet islamskih nauka i zvanično postao punopravi član Univerziteta u Sarajevu

Fakultet islamskih nauka i zvanično postao punopravi član Univerziteta u Sarajevu

Sarajevo, 27. oktobar 2016. (MINA) – Sporazumom između Islamske zajednice i Vlade Kantona Sarajevo koji je potpisan danas Fakultet islamskih nauka postao je punopravnim članom Univerziteta u Sarajevo. Istim sporazumom također punopravnim članom Sarajevskog univerziteta postao je i Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu. U ime Islamske zajednice sporazum je potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, u ime Katoličke crkve kardinal Vinko Puljić dok je Vladu Kantona Sarajevo predstavljao premijer Elmedin Konaković. Sporazum je definirano preciznije uređenje statusa i članstva Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u okviru Univerziteta u Sarajevu.

„Nadam da će ovi fakulteti kao i do sada imati humanističku funkciju i razvijati kod mladih osjećaj za dobro i odgovornost. Također očekujem da Sarajevski univerzitet uskoro u svoj rad uključi i treći teološki fakultet, odnosno Pravoslavni bogoslovni fakultet“, kazao je nakon potpisivanja sporazuma reisu-l-ulema Kavazović.

05

“Ovim sporazumom Sarajevo i Bosna i Hercegovina ulaze u jedan evropski program. Njime uvažavamo našu stvarnost, svjesni kulturnih i vjerskih razlika i na ovaj način ukazujemo da smo spremni vrednovati i poštivati jedni druge u toj različitosti”, kazao je kardinal Puljić.

Premijer Konaković istakao je važnost ravnopravnosti teoloških fakulteta unutar akademske zajednice. „Smatram kako su oni do sada bili zapostavljeni i marginalizirani što im je otežavalo rad, jer nisu bili finansirani od strane Kantona Sarajevo. Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet sada su ravnopravne članice Univerziteta u Sarajevu, njihovi dekani su članovi Senata i finansiraju se iz tranše od 66,5 miliona KM”, kazao je premijer Konaković koji se zahvalio akademskoj zajednici u KS, odnosno dekanima fakulteta koji su se odrekli jednog dijela svoje tranše kako bi se finansirala ova dva fakulteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj istaknuo je da je univerzitet obogatio svoje članstvo sa još dva teološka fakulteta. Dodao je kako od sada i sarajevski Univerzitet početak visokog obrazovanja u BiH može vezati za islamsko obrazovanje koje je staro stoljećima, ali i za katoličko koje je prisutno u našoj državi još od 1881. godine.

“Dugo je vladalo mišljenje u našem društvu da vjera ne treba Univerzitetu, kao da je vjerska pouka nešto što treba biti strano fakultetima, dok s druge strane na prestižnim evropskim i svjetskim univerzitetima teološki fakulteti su već dugo njegove članice”, pojasnio je rektor Škrijelj istaknuvši da je ostavljena mogućnost i pridruživanja Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta ukoliko se za to izrazi želja.

Treba dodati da su potpisivanju Sporazuma prisustvovali i predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, ministri za obrazovanje, nauku i mlade, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Elvir Kazazović, Mario Nenadić i Čedomir Lukić, dekani Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Zuhdija Hasanović i Darko Tomašević, te predsjednik Studentskog parlamenta UNSA (SPUS) Haris Zahiragić.