Ferid Muhić: Uoči presude Radovanu Karadžiću

Ferid Muhić: Uoči presude Radovanu Karadžiću

Piše: Ferid Muhić…www.preporod.com

Bismillah,

Zločini za koje je optužen ratni zločinac Radovan Karadžić, za koje će mu 24.03.2016. godine biti izrečena presuda u Den Haagu, po svojim monstruoznim proporcijama predstavljaju veliki test temeljnih principa Evrope i savremenog demokratskog svijeta. Kazna koja bude izrečena predstavljaće njihovu dramatičnu potvrdu.

Svijest o počinjenim zločinima, kazna je zločincu. Nije bitno hoće li ratni zločinac Radovan Karadžić tu kaznu prihvatiti kao pravednu! Nisu zločini za koje će biti osuđen optuženik Radovan Karadžić stvar misterija njegove duše. Bitno je hoće li Radovan Karadžić iskusiti pravednu kaznu od društva i vremena u kom živimo i u kom je počinio svoje zločine!? Jer pravednost je takođe svijest, ali ne personalna svijest. Zato je kazna Radovanu Karadžiću tema pravednosti i svijesti cijele Evrope, u krajnjoj liniji, test samosvijesti i pravednosti cijelog čovječanstva. 

U Den Haagu se ne sudi samo Radovanu Karadžiću kao pojedincu, pa ni izvršiteljima njegovih zločina, nego se sudi svim zločincima. Zato i ova presuda neće biti satisfakcija samo Bošnjacima, žrtvama njegovih zlodjela, nego će biti satisfakcija svim nevinim žrtvama dosadašnjih i pogotovo, svih budućih zločina ove vrste. Presudom, koja će u Den Haagu 24.03.2016. godine biti izrečena Radovanu Karadžiću, u ime Pravde biće osuđeni svi zločinci protiv čovječanstva! 

Najviši smisao pravednosti nije samo da objesi zločinca, nego da opomene potencijalne zločince! Očekujem da će biti poštovan, osnovni princip prava, onako kako ga je formulisao Ciceron: Neka kazna ratnom zločincu Radovanu Karadžiću bude ravna zločinima!

Jer milost prema zločincu je okrutnost prema žrtvi! Svijet vapi za Pravdom. Gdje završava Pravda, počinje Tiranija. Smisao kazne nije da promijeni prošlost, jer se prošlost ne može promijeniti; smisao ove kazne je da učini boljom budućnost. Društvo koje nije spremno da kazni zločin jednostavno je nemoralno. Dakle, očekujem pravdu jer je pravda temelj ljudskog društva i budućnosti čovječanstva.