Fond Bejtul-mal: Dodijeljeno 200 stipendija učenicima i studentima

Fond Bejtul-mal: Dodijeljeno 200 stipendija učenicima i studentima

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao svečanu dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice za 200 učenika i studenata.

Svečanosti dodjele stipendija je prisustvovao i prigodno se obratio zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković. U svom obraćanju dobitnike stipendija je pozvao da nikada ne zaborave ko su i šta su.

– Vi ste sinovi i kćeri ove zemlje, njena ste budućnost. Ulažući danas u vas i vaše obrazovanje mi ulažemo u njenu budućnost i čvrsto vjerujemo da je to naša najbolja investicija. Kada završite školovanje, budite uzori u svakom dobru; budite aktivni i doprinosite izgradnji, duhovnom i materijalnom razvoju naše zemlje. U životu nastojte postići što više znanja i biti što bolji u struci. I uvijek budite dobri ljudi. Nikada nemojte zaboraviti svoju Bosnu i svoj bosanski narod. Učestvujte u njihovom razvoju i afirmiranju njihovih vrijednosti. Na taj način ćete afirmirati i sebe, jer vi ste dio toga. Budite odani svojoj vjeri, kulturi, zemlji i narodu – naglasio je Ljevaković.

Ukazujući da je borba za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine još u toku, Ljevaković je kazao da smo “svi dužni uzeti učešća u njoj”.

– Ona se sada ne vodi oružjem već znanjem, strukom, humanošću, dobrom organizacijom i predanim radom za napredak. Mi se danas nalazimo na svojevrsnom bojnom polju i nije nam dozvoljeno ustuknuti i pobjeći, ne pokazati brigu o tome kakav će ishod borbe biti. Zato nastojte ostati ovdje, na svojoj grudi, u svojoj kulturi i ovdje radite za dobrobit svoje zemlje i svog naroda, za dostojanstven život svakog čovjeka. A svi dobri ljudi naše Bosne su naš narod – kazao je on.

Kako je navela mr. Emina Bešlija, stručni saradnik Ureda za društvenu brigu i asistent na projektu dodjele stipendija, 120 stipendija je dodijeljeno studentima, 50 stipendija učenicima srednjih škola i 30 stipendija učenicima i studentima s poteškoćama u razvoju.

– Zaprimljen je i obrađen 691 zahtjev aplikanata za dodjelu stipendija. Odabir dobitnika stipendije izvršila je Komisija, koju je imenovao Rijaset Islamske zajednice. Također, pored redovnih stipendija koje dodjeljujemo, bit će dodijeljene i dodatne stipendije za učenike generacije medresa, za učenike i studente u Novom Pazaru, za djecu u internatskom smještaju u Potočarima i takmičarima iz Sire. Sretni smo što ovaj projekat realizujemo u kontinuitetu, i posebno nam pričinjava zadovoljstvo što Islamska zajednica vodi brigu o obrazovanju mladih. Iskazujemo i zadovoljstvo uspjehom naših stipendista svih proteklih godina – kazala je mr. Bešlija.

Direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice Muhedin Garanović je učenicima kazao da “imate samo jednu zemlju i samo jednu Islamsku zajednicu, to čuvajte svojim životom”.

– Prioritet pri odabiru stipendista su imali učenici i studenti s boljim prosjekom ocjena i slabijeg materijalnog stanja, te oni iz višečlanih porodica. Napominjem činjenicu da su stipendije iz Fonda Bejtul-mal dodijeljene od sredstava prikupljenog zekata i sadekatul-fitra. Stoga, od stipendista očekujemo svijest i posvećenost. Dragi učenici i studenti, vi ste budućnost naše zemlje i naše Zajednice – kazao je on.

U ime svih stipendista obratila se Fatima Huseinspahić, studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

– Uzvišeni Bog kaže: A Allaha se boje od robova Njegovih – učeni. Na putu znanja, koji je konstantno prožet prvom naredbom ikre, ispunjavamo dati emanet do dana današnjeg – emanet prema Bogu, prema samom sebi i prema svima onima koji nas na to duže. Želimo da je naša postojanost znana, da naš toprak odiše znanjem, i da ovaj vatan, ova naša domovina ponosi se ilmom što izrodi. Kažu da ono što ponavljaš, počinje da živi u tebi – znanje, spoznaja, vjera i domoljublje uslov su za istinsku slobodu – kazala je ona na svečanosti.

Dobitnica stipendije je i Jasmina Ičanović, studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a stipendiju joj je uručio zamjenik reisul-uleme Ljevaković.

– U današnje vrijeme, svaka pomoć je dobrodošla. Puno mi znači. S obzirom na to da dolazim iz Bosnaske Krupe, stipendija će biti iskorištena za plaćanje školarine. Svakako, zahvaljujem se Islamskoj zajednici na ovoj pomoći i podršci – izjavila je ona.

Od uspostavljanja Ureda za društvenu brigu krajem 2014. godine pa do 2022. godine zaprimljeno je i obrađeno oko 5.000 zahtjeva za dodjelu stipendija. Za navedene godine dodijeljene su 1.873 učeničke i studentske stipendije, kao i 1.720 pomoći za školovanje.

 

MINA