Hadžije iz BiH večeras izlaze na Arefat

Hadžije iz BiH večeras izlaze na Arefat

Mekka, 10. septembar 2016. (MINA) – Hadžije iz Bosne i Hercegovine večeras će se, kako nam je kazao rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris, uputiti prema visoravni Arefat gdje će provesti sutrašnji dan. Ovaj najodabraniji dan u godini će naših 1405 hadžija iz Bosne i Hercegovine na Arefatu provesti zajedno sa oko 2 miliona hadžija iz cijelog svijeta, koliko ih se i ove godine očekuje na hadžu.

– Danas je sve u znaku priprema za izlazak na Arefat. Danas je Dan tervije i jedan broj ovogodišnjih hadžija iz cijelog svijeta je već obukao ihrame i izašao na Minu. Preostale hadžije među kojima su i većina hadžija iz Bosne i Hercegovine, večeras po padu mraka, odnosno iza jacije, ako Bog da, izaći će na Arefat. Sutra je Dan Arefata, koji je i jedan od ruknova hadža. Sutrašnji dan će veliki broj nas stojeći i boraveći na Arefatu učeći dove, učeći Kur`an, nadati se da ćemo biti u potpunosti očišćeni od grijeha, kazao nam je u jutrošnjoj izjavi Halilović.

Kao nam je jutros potvrđeno, zdravstveno stanje naših hadžija je dobro i sve naše hadžije spremne dočekuju početak hadžskih obreda i izlazak na Arefat. Obzirom da je put prilikom silaska sa Arefata fizički zahtjevan, za one hadžije koje su slabije fizičke spreme nabavljena su odgovarajuća kolica te će im uz podrška naših studenata u Saudijskog Arabiji ovaj put biti znatno olakšan.

Na kraju podsjećamo da je grupa od 140 naših hadžija sinoć otišla na Minu kako bi današnji dan, Dan tervije, proveli na Mini, i tu će ostati do posljednje bacanja kamenčića trećeg dana bajrama.