Hatmenske dove u povratničkim džematima Atmačići i Srednja Trnova

Hatmenske dove u povratničkim džematima Atmačići i Srednja Trnova

“Veliki je bereket da ste uspjeli da obnovite svoj život. Vratili ste se i mnogo toga ispočetka uradili. A to nije lahko. To je teško i zamisliti, a kamo li tim putem i proći. Da su Bogdom i mnogi drugi uspjeli kao što ste vi. Nemojte se kolebati, nemojte imati nikakvih dilema. Nigdje nećete naći ovoliko rahatluka koliko imate ovdje. Ja znam da to nije veliki rahatluk, ali nema rahatluka ako ga čovjek ne osjeti u svojoj duši, u svom srcu. Ovo je lijepa i prelijepa gruda naše domovine.”

Muftija tuzlanski mr Vahid-ef. Fazlović, u subotu 8. muharrema 1436. h.g.,  1. novembra 2014. godine, posjetio je povratničke džemate u općini Ugljevik. Lijepi povod ove posjete bile su svečane hatmenske dove u čast troje novih učača Kur`ana u ovim krajevima naše domovine. Na ovaj veliki, svečani i sunčani dan u džamijama Atmadža i Hajrija, okupio se veliki broj muslimana sa područja MIZ Bijeljina, ali i okolnih medžlisa. Hatmenske dove, u Atmačićima nakon podne namaza te u Srednjoj Trnovi nakon ikindija namaza, svojim nastupom upotpunili su članovi hora Mektebskog centra u Bijeljini.

Sa Melisom Mujkic
Sa Melisom Mujkić

U ovim džematima koji organizacijski pripadaju Medžlisu islamske zajednice Bijeljina, prvi put u proteklih četrdesetak godina, hatme su, hvala Allahu dž.š., završili polaznici mekteba Melisa Mujkić, džemat Atmačići, muallim Irfan-ef. Grabčanović, te Samila Nuhanović i Nasir Ahmetović, džemat Srednja Trnova, muallim Mujaga-ef. Cifrić. Tim povodom, muftija tuzlanski uručio im je svedodžbe o završenim hatmama. Za sigurni hod na ispravnom putu čestitke Melisi, Samili, Nasiru te njihovim roditeljima i muallimima, džematlijama, mutevelijama i članovima džematskih odbora. Da ih Dragi Allah sačuva na ispravnom putu naše vjere.

Sa Samilom Nuhanovic i Nasirom Ahmetovicem
Sa Samilom Nuhanovic i Nasirom Ahmetovicem

„Vi ste džematlije u ovim džematima u koje je zaista lijepo doći. Drago mi je što vidim da ovo nije radost koja je u okvirima samo ovog džemata nego je radost koja odjekuje dalje, do Bijeljine i Janje. Drago mi je to je ova naša omladina povod na koji ste vi ponosni. Ovo je jedan veliki dan za muslimane, za imame, za polaznike mekteba. Ako je mekteb živ onda imamo budućnost, imamo nadu,“ kazao je muftija Fazlović u obraćanju džematlijama, istaknuvši da je ovo veliki korak i da nije lahak korak.

U Atmadza dzamiji
U Atmadža džamiji

„Život na dunjaluku nije samo lahkoća, on ima i svoje poteškoće. Sa jednog brežuljka vidio sam četiri džemata, četiri munare. To je jako lijep i nezaboravan prizor. Vidjeli smo dosta djece i to je doista lijepo. Nema života bez djece, a ovdje ima i ezana i ima mekteba. Veliki je bereket da ste uspjeli da obnovite svoj život. Vratili ste se i mnogo toga ispočetka uradili. A to nije lahko. To je teško i zamisliti, a kamo li tim putem i proći. Da su Bogdom i mnogi drugi uspjeli kao što ste vi. Nemojte se kolebati, nemojte imati nikakvih dilema. Nigdje nećete naći ovoliko rahatluka koliko imate ovdje. Ja znam da to nije veliki rahatluk, ali nema rahatluka ako ga čovjek ne osjeti u svojoj duši, u svom srcu. Ovo je lijepa i prelijepa gruda naše domovine,“ kazao je muftija Fazlović, posebno naglasivši:

U Hajrija dzamiji
U Hajrija džamiji

„Ova djeca pokazala su svima nama da su se osposobili učiti Allahovu Knjigu. Ovoj našoj djeci čestitamo i očekujemo od njih da budu uspješni u svemu što su njihove trenutne zadaće. Naša djeca, naša omladina trebaju da se školuju, da čuvaju svoj moral, da čuvaju ljudske vrijednosti, da se druže, da ostanu na pravom putu i ja im u tome želim uspjeha.“

Na sehidskom spomen obiljezju u Srednjoj Trnovi
Fatiha za šehide Srednje Trnove

Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović posjetio je i Azizija džamiju u džematu Glinje, gdje je u toku rekonstrukcija prozora, vrata i unutrašnjosti džamije, vrijedna 12.000 KM, a potom  je proučio Fatihu na šehidskom spomen-obilježju u džematu Srednja Trnova. Interesirao se za socijalno i duhovno stanje oko 2.000 povratnika u ovim džematima, koji uglavnom žive od poljoprivrede, stočarsva i voćarstva. Muftija Fazlović izrazio je zadovoljstvo što su svi mektebi materijalno i tehnički upotpunjeni novom opremom obezbijeđenom uz pomoć Muftijstva tuzlanskog i turske organizacije TIKA.

Mekteb u Atmacicima
Mekteb u Atmačićima

Domaćini muftiji tuzlanskom bili su glavni imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja Omer-ef. Camić, džematski imami džemata Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova, Damir-ef. Čokić, Irfan-ef. Grabčanović, Alan-ef. Hrustić, Mujaga-ef. Cifrić te mutevelije Salko Bubić, Dževid Ahmetović, Ahmed Čolić i Velija Tupković sa članovima džematskih odbora. Uz njih su bili i predsjednik i sekretar IO MIZ Bijeljina Emir Musli i Damir Salkanović, imam Atik džamije u Bijeljini Mirsad-ef. Okanović, rukovoditeljica Hora Mektebskog centra muallima Enisa Okanović, odbornik u SO Ugljevik profesor Nihad Redžić te naša Senija Bubić.