Heroji oslobodilačkog rata

Heroji oslobodilačkog rata

Dan Armije i kolektivna amnezija

U povodu 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine faktografski se podsjećamo na imena i likove naših heroja. Nećemo praviti od njih idole i ikone! Zaborav, svakako, nisu zaslužili.

Mi djeca socijalizma, koji smo rođeni i bar osnovnu školu završili u tom periodu, dobro se sjećamo heroja oslobodilačkog rata bivše nam države. Kada se spomene termin heroji odmah se prisjetimo imena: Savo Kovačević, Boško Buha, Rade Končar, Avdo Humo i mnogi drugi. Mi pamtimo ta imena i danas, ali se pitam koja imena i čije heroje će pamtiti naša djeca. Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, Bosanci su odbranili i očuvali svoju državu. Ova naša domovina ima svoje heroje oslobodilačkog rata. Ti hrabri Bosanci dokazali svoju hrabrost koja je prepoznata kroz ratno priznanje “Zlatni ljiljan”koje im je svima dodijeljeno. Kada su se mnogi pred nastupajućim vihorom agresije premišljali u kojoj državi da se skrase i pronađu siguran mir-oni su ostali sa sobom i svojim narodom. Posthumno su odlikovani Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Njihova imena i njihove likove u vremenu sveopće amnezije moramo otrgnuti od zaborava. Pamćenje je važno radi historije, ali još više zbog naše identifikacije. Naša djeca ne nose imena po svojim herojima. Ko od nas zna jednakom preciznošću, kako znamo pobrojati sastav nekog fudbalskog kluba, pobrojati heroje oslobodilačkog rata?

 

Brigadni general Safet Hadžić: Rođen je 28. augusta 1952. godine u Rudom. Radio na pripremi naroda za oružani otpor. Poginuo 18. aprila 1992. godine u akciji na Vogošću.

 

Brigadni general Mehdin Hodžić Senad: Rođen je 1954. godine. Član je bio Patriotske lige od njenog osnivanja. Prvi je na regiji Tuzle uništio jedan i oštetio jedan tenk. Poginuo 10. maja 1992. godine u borbama na slobodnoj zvorničkoj teritoriji.

 

Brigadni general Hajrudin Mešić: Rođen 1. januara 1959. godine u selu Trnava, općina Ugljevik. Član Patriotske lige od njenog osnivanja. Poginuo 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk.

 

Major Adil Bešić: Rođen je 5. aprila 1964. godine u Kozarcu, općina Prijedor. Od početka agresije na RBiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Poginuo je kao komandant 2. bataljona 502. Slavne bbr.

 

 

Brigadni general Safet Zajko: Rođen je 1. marta 1959. godine u Rudom. Uoči agresije na RBiH priključio se Patriotskoj ligi i bio jedan od njenih najaktivnijih članova. Poginuo je 15. aprila 1993. godine u borbama za Mijatovića kosu.

 

 

Brigadni general Midhat Hujdur Hujka: Rođen 28. decembra 1953. godine. Legenda mostarskog kraja. Od početka agresije na RBiH angažiran u Armiji RBiH i do pogibije 30. juna 1993. godine branio svoj Mostar.

 

 

Brigadir Enver Šehović: Rođen 15. januara 1967. godine u Foči. Nakon napuštanja bivše JNA, stupa u Oružane snage RBiH. Poginuo 27. jula 1993. godine, tokom najžešćih borbi za Golo brdo na Žuči.

 

 

Nesib Malkić: Rođen je 1963. godine u Gornjim Dubravama, Živinice. Svoju hrabrost pokazivao na svim bojištima u zoni i van zone 2. korpusa. Poginuo 25. oktobra 1993. godine u rejonu Crne Rijeke kod Olova.

 

 

Brigadni general Izet Nanić: Rođen je u Bužimu, 04.10.1965. godine. Legenda herojske borbe u Bosanskoj krajini. Poginuo je 4. augusta 1995. godine. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

(www.preporod.com)