HUMANITARNA AKCIJA “POPLAVE 2014” – FOTOGRAFIJE – SAOPŠTENJE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BIJELJINA

HUMANITARNA AKCIJA “POPLAVE 2014” – FOTOGRAFIJE – SAOPŠTENJE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BIJELJINA

Povodom, doduše rijetkih, ali zluradih komentara na internetu, koje pišu dokoni i nedobronamjerni ljudi, a zbog svih onih koji nam vjeruju i poštuju naš rad, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina ovim putem želi informirati sve zainteresirane o procesu dostave i distribucije humanitarne pomoći ugroženima od poplava, ali i socijalno ugroženim građanima Bijeljine i Semberije.

ad11

Objavljujemo samo dio fotografija koje govore o stanju nakon poplava, o ljudskim sudbinama i procesu dostave pomoći, a svim donatorima upućujemo poziv da, ukoliko izraze želju, u svako doba mogu imati uvid u sve spiskove i potpise onih kojima je pomoć uručena direktno na kućnu adresu. Ovaj poziv se ne odnosi na smutljivce koji gorčinom pokušavaju isprljati ovu plemenitu akciju.

Saradnjom MIZ Bijeljina sa sa brojnim donatorima i Muslimanskim dobrotvornim društvom “Merhamet”, humanitarna akcija pomoći postradalima od poplava je počela nakon epela reisu-l-uleme mr Husein ef. Kavazovića, te posjeta Bijeljini muftije tuzlanskog mr Vahid ef. Fazlovića i zamjenika reisu-l-uleme mr Husein ef. Smajića. Odmah su se odazvali brojni medžlisi iz zemlje i inozemstva, a potom i donatorske organizacije, udruženja i pojedinci iz dijaspore. Da ih Dragi Allah nagradi za nesebičnost i trud kojima su olakšali muke postradalih.

DSCN3195

U posebnom izvještaju ćemo objaviti spisak donatora, kojima dugujemo neizmjernu zahvalnost, a ovdje posebno ističemo Tursku agenciju za koordinaciju i saradnju (TIKA), Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crveni polumjesec Turske. Zahvalnost dugujemo i specijalnom timu Uprave za borbu protiv katastrofa i upravljanje kriznim situacijama Vlade Turske (AFAD) i vatrogasaca Grada Istanbula, kojima smo, uz mještane Bijeljine i Dvorova, te uprave Grada Bijeljina, nadamo se, bili dobri domaćini i vodiči. Naravno, posebno mjesto pripada Humanitalnoj organizaciji “Pomozite da pomognemo” iz Austrije i njenom osnivaču Nihadu Suljiću Kići. Ova organizacija je u Bijeljinu i okolna sela dopremila šest šlepera humanitarne pomoći, a sa svojim aktivistima pridružila se našoj omladini i džematlijama u dostavi te pomoći. Zahvalnost i BH Fanaticos Austrija koji su u ovoj prijateljskoj zemlji danonoćno pakovali šlepere, ukupno 22 za cijelu BiH.

Za sve donatore koji su izrazili želju da pomoć upute u Bijeljinu, obezbijedili smo potrebnu dokumentaciju i prihvat pomoći, te dostavu do onih kojima je i upućena. Poštovali smo volju onih donatora koji su željeli sami da obave distribuciju pomoći, a svim ostalima koji su nam vjerovali obezbijedili smo istovar, skladištenje i dostavu pomoći prema prioritetima, a to znači, prije svih onih kojima je voda ušla u kuće, a potom i ostalima. Uz pristanak ili preporuku većine donatora, pomoć smo dostavljali svim ugroženim građanima, bez obzira na nacionalnost i vjeru, što je činjenica koja je mnoga srca ugrijala ljudskošću, iako lokalna vlast, po običaju, nije previše marila za naše džematlije.

ad35

Za potrebe ove akcije ustupili smo zgradu Mektebskog centra u Bijeljini, a akciji se priključilo, stalno ili povremeno, oko osamdeset naših, uglavnom mlađih džematlija. U akciju su uključeni naši imami i ostali uposlenici, te predsjednica i aktivisti našeg “Merhameta”. Sa nama su bili i oni koji su za potrebe ove humanitarne kampanje ustupili svoje traktore, kamione i automobile.

Akcija je trajala petnaest dana i nastavit će se smanjenim intenzitetom kako bismo mogli obavljati svoje redovne poslove, ali i dostaviti pomoć do socijalno ugroženih džematlija. Zahvaljujemo se i svima koji nam na bilo koji način daju podršku i koji nam vjeruju. Molimo građane da budu strpljivi i da imaju razumijevanja u svim onim slučajevima koji su izostavljeni, jer će nakon dojava greške biti ispravljene. Osnovni cilj nam je da čestiti nijet donatora bude ispunjen, da pomoć dođe u ruke onih kojima je namijenjena. A Allah zna najbolje koja srca će očistiti, a koja ne.

Azra Medinić, predsjednica “Merhameta” Bijeljina

Mirsad ef. Okanović, imam Atik džamije

Samir ef. Camić, hatib i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina

Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bijeljina