Hutba reisu-l-uleme: Mekteb je nezaobilazan i važan stub odgoja naše djece

Hutba reisu-l-uleme: Mekteb je nezaobilazan i važan stub odgoja naše djece

– Promjena stanja nekog pojedinca ili naroda ne dolazi sama od sebe. To se u povijesti ljudskog roda nije nikada dogodilo ni s jednim narodom koji nije bio spreman da uči, da ispituje i istražuje – poručio je danas reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kazivajući hutbu o mektebu i mektebskoj pouci, on je danas u Hazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu podsjetio da je doba koje se pojavilo s Muhammedom a.s. započeto veličanstvenim kur'anskim imperativom: “Uči, u ime tvog Gospodara Koji stvara, Koji je čovjeka stvorio od zakvačka sperme. Uči, plemenit je Gospodar tvoj, Koji podučava peru. Koji podučava čovjeka onome što ne zna”.

– Iz povijesti znamo veliku istinu Objave, sadržanu u Kur'anu časnom: Reci: zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji razmišljaju pouku primaju (az-Zumer,9) Allah će na visoke stepene uzdići one (narode) među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. A Allah dobro zna ono što radite (Al-Mudžadella, 11.) Nije li ovo najljepša melodija o nasušnosti i potrebitosti znanja i njegova savladavanja? Nije li ovo sjajna zvijezda vodilja koja je vodila naše pretke dok su bili na kormilu svijeta i darivali mu najljepša saznanja i postignuća? Nije li ovo dovoljno saznanje za nas danas i dovoljni svevremenski pokretač najvažnijeg motiva za ljudsko življenje i postupanje: uči, saznaji, kreiraj… I, na kraju, čini dobro i budi njegov snažni pokretač? – kazao je reisu-l-ulema.

Istaknuvši da smo ovih dana na još jednom početku, na početku mektebske i školske godine, reisu-l-ulema je ocijenio da su to za nas mubarek dani, najvažniji u životu naše cijele zajednice i svakog od nas ponaosob.

– U njima smo radosni što nam je Uzvišeni dao mogućnosti, priliku i, nadasve, slobodu, da strpljivo i predano ispunjavamo Njegovu prvu naredbu o učenju i saznavanju. U njima ćemo svi krenuti u mekteb, u školu, na fakultet, u biblioteku… da odamo počast nauci i znanju koje nas je izbavilo iz mraka, podiglo, uspravilo i učinilo slobodnim ljudima. Zato nema važnijeg dana u godini – poručio je reisu-l-ulema.

Prema njegovim riječima, u našoj muslimanskoj tradiciji je mekteb uvijek predstavljao čistu radost, znak nečega uzvišenog, posvećeni prostor znanja i plemenitosti, znak za napredak, novo rađanje čovjeka i novi početak.

– U našoj ljepoj muslimanskoj tradiciji je da se posebno poštovanje i predana poslušnost iskazuju roditelju i učitelju, muallimu i muderrisu. Oni su poučavali i odgajali, objašnjavali i postavljali pitanja, radovali se našem uspjehu, a žalostili se nad našom aljkavošću i ljenošću – kazao je reis Kavazović.

Dodao je da su se temelji naše vjere i našeg muslimanskog bića gradili, glačali i čuvali u mektebima i medresama, bolje od bilo kojeg drugog mjesta i staništa, te da su u njima stasavale (i danas stasavaju) generacije tihih i smjernih muslimana, hrabrih čuvara i prenosilaca suštine naše vjere i našeg muslimanskog i narodnog bića.

– Medrese i mektebi su simboli naše muslimanske pismenosti, odgoja i obrazovanja u kojima se uči o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji. Mekteb je najznačajnija i najmasovnija odgojna ustanova naših muslimana – kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da Islamska zajednica danas ima više hiljada mekteba diljem svijeta, koje pohađaju naša djeca, a u kojima uče o vrijednostima vjere i morala, nauke i znanja, časti i poštenja, marljivosti i rada, uče o bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg pogleda na život.

– Mekteb je nezaobilazan i važan stub odgoja naše djece i učvršćivanja identiteta kod mladih ljudi. To su mjesta na kojima našu djecu učimo zdravom i moralnom načinu življenja i kosmopolitskoj otvorenosti za sve ono što je korisno i napredno. Dječiji duh je poput vode i može ga se skrenuti na ovu ili onu stranu. Uloga roditelja i muallima u tom procesu je važna i nezaobilazna. Onda, kada roditelj i učitelj sarađuju to se uvijek odrazi na formiranje zdrave ljudske ličnosti. Naša je obaveza da u našu djecu usadimo samopouzdanje: kroz učenje, igru i takmičenje. Obaveza je roditelja, jednako kao i muallima, da svoje dijete poduče aksiomu muslimanskog odgoja: da se dijete ne precjenjuje niti da se potcjenjuje. Prvo će dijete sačuvati od uobrazilje, a drugo od ponižavanja. Učimo našu djecu tako da prepoznaju da je trud važniji od rezultata. Razvijajmo kod njih osjećaj odgovornosti za vlastito postupanje. Neka iskuse posljedice lošeg postupanja i zanemarivanja dužnosti. Poučimo ih važnoj životnoj lekciji: da je u vršenju dužnosti i ispunjenju preuzetih obaveza sav moral čovjeka, a u njihovom zanemarivanju velika sramota. Sjetimo se da nam je Vjerovjesnik, a.s., ostavio u amanet da od svoje djece zahtijevamo izvršavanje obaveza već od sedme godine, i da ih pozivamo na odgovornost za zanemarivanje dužnosti već od desete godine. Također, poučimo ih da su za velika djela potrebna velika odricanja, da najveću žrtvu, šehadet, traži domovina, a najveći trud i strpljivost sticanje znanja – poručio je reisu-l-ulema.

Pozvao je sve da 12. septembra, kada će više od 2.000 mekteba otvoriti svoja vrata u Evropi, Sjevernoj Americi i Australiji, da zajedno sa muallimima i muallimama ispunimo emanet prenošenja vjere na nove generacije muslimana i muslimanki.

– Mektebska nastava nije obavezna prema državnim zakonima, ali ona je naša savjest i odgovornosti pred Bogom i zajednicom muslimana. Vjera je predanje, nju se ne da u potpunosti usvojiti bez odgajatelja. Vjera se ne uči iz knjiga i s interneta; ona se preuzima od učitelja vjere, od muallima. Vjerovjesnik je rekao da će doći vrijeme kada će biti teško nositi vjeru, bit će to poput žeravice: ako je držite u šaci peče, a ako je ispustite ugasi se. Blago onima koji se za nju budu žrtvovali – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Podsjetio je da će nova mektebska godina započeti s novim ilmihalima koje su napisali naši muallimi, znalci o mektebu i mektebskoj nastavi, čijim će se korištenjem djeci još više približiti vrijednosti naše vjere, naše kulture i tradicije.

– Svim polaznicima mekteba i njihovim roditeljima želim sretan i hajirli početak mektebske, školske i akademske godine. Budimo uz našu djecu, pomozimo im da odrastaju u miru, sretni i okruženi ljudima koji ih vole i o njima brinu. Gospodaru naš, olakšaj našoj djeci i sačuvaj ih velikih kušnji. Neka njihovo odrastanje bude u miru, na radost njihovih roditelja i svih nas. Gospodaru naš, podari ljubavi, znanja i strpljenja roditeljima i muallimima da istraju na časnom putu prenošenja emaneta Tvoje vjere din-i islama. Amin! – poručio je na kraju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Današnja hutba je centralna hutba Rijaseta Islamske zajednice o mektebu i mektebskoj pouci, koja je održana u okviru “Dana mekteba”, manifestacije koju povodom početka nove mektebske Uprava za vjerska pitanja realizira s ciljem snažnije afirmacije i promocije mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu.

(Preporod.info)