Iftar za džematlije Bijeljine

Iftar za džematlije Bijeljine

Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata, u nedjelju 27. maja 2018. godine, već tradicionalno je finansijski podržao jedan od ramazanskih iftara za džematlije Bijeljine.  U okviru projekta “Ramazanski iftari”, u Mektebskom centru u našem gradu, iftar su organizirali djeca i omladina MIZ Bijeljina, njihovi roditelji i muallimi. Zahvala pripada Allahu, dž.š., kome dovimo da svojom milošću nagradi prijatelje iz Emirata i sve učesnike u ovom ramazanskom ibadetu.

Projekat Ramazanski iftari već godinama provode članovi i aktivisti Mektebskog centra u Bijeljini. Od začetka ove ideje, nijet je da se, suradnjom sa donatorskim organizacijama i pojedincima, organiziraju iftari s ciljem promoviranja posta i iftara kao ramazanskih ibadeta, uz naglasak na očuvanju tradicije bosanske kuhinje i sa posebnim osvrtom na ulogu djece i omladine.

Donatori obezbijede novac potreban za organizaciju iftara, ali djeca i mladi kod svojih kuća, sa roditeljima i familijom, u vlastitoj režiji pripreme svu potrebnu hranu i piće, a potom pod nadzorom svojih muallima i organiziraju cjelokupan iftar u Mektebskom centru ili dvorištu Atik džamije. Prikupljeni novac ide u fond za organiziranje prigodnih ekskurzija u domovini i regionu, ali i za posjete Istanbulu i prijateljima iz udruženja Bosna-Sandžak u turskom gradu Serdivanu, Adapazar, Sakarya.