Imam i hatib Mesdžidul-harema u Mekki NJ.E. Salih bin Humejd gost Muftijstva tuzlanskog

Imam i hatib Mesdžidul-harema u Mekki NJ.E. Salih bin Humejd gost Muftijstva tuzlanskog

Imam i hatib Mesdžidul-harema u Mekki NJ.E. Salih bin Humejd i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH NJ. E. Eid Muhammed Al-Thakafi posjetili su džamiju Kralj Abdullah i Behram-begovu medresu u Tuzli, te Memorijalni centar Potočari u Srebrenici. Domaćin, poštovanim gostima, bio je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Na području Muftijstva tuzlanskog 22. novembra ove godine boravili su imam Mesdžidul-harema u Mekki NJ.E. Salih bin Humejd i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH NJ.E. Eid Muhammed Al-Thakafi, sa saradnicima, a u pratnji Nusret-ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice. Domaćin, poštovanim gostima, bio je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

5

Salih bin Humejd, imam je i hatib Mesdžidul-harema u Mekki, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura) Kraljevine Saudijske Arabije.

Riječi dobrodošlice imamu Humejdu, poželio je muftija Fazlović, koji se uvaženom gostu zahvalio na dolasku i brizi koju zemlja iz koje dolazi pokazuje prema BiH i njenim muslimanima.

4

Imam Humejd nije krio zadovoljstvo zbog svog boravka u Tuzli, posebno zbog toplog dočeka koji su mu priredili polaznici mekteba džamije Kralj Abdullah.

Visoka delegacija iz Saudijske Arabije u Tuzli je boravila povodom uspješnog završetka projekta adaptacije džamije princa Abdullaha, koja je izgrađena i otvorena 2000. godine, kada ju je otvorio NJ.E. Princ Selman, te njezinog današnjeg preimenovanja u Džamiju sluge dvaju harema Kralj Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud. Tablu sa novim imenom džamije otkrili su imam Humejd, ambasador Al-Thakafi i muftija Fazlović.

Uvaženi gost iz Mekke, potom je predvodio podne namaz, nakon čega je posjetio i Behram-begovu medresu u Tuzli.

U poslijepodnevnim satima, gosti su, u pratnji svojih domaćina, posjetili Memorijalni centar Potočari u Srebrenici, gdje su odali počast nevino stradalim žrtvama Genocida u Srebrenici 1995. godine.

8

”Ovo što vidim je tragično i tužno. Ovo je dokaz kakve zločine čovjek može počiniti u nedostatku zakona i pravde. Vjerujemo da su svi oni koji su pokopani u mezarju Memorijalnog centra šehidi kod dragog Boga. Oni su primjer žrtve muslimana na Božijem putu za svoju domovinu i svoju vjeru”, istakao je ovom prilikom imam Humejd.

Nakon obilaska Memorijalnog centra gosti su se sastali sa predstavnicama općine Srebrenica i Udruženja “Majke Srebrenice“.