INTERVJU: Zajednica nema alternativu

INTERVJU: Zajednica nema alternativu

Islamski svijet proživljava jednu noć – rekao je na početku razgovora u programu radija BIR reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović.

Istakao je da današnji muslimani među sobom ne mogu naći put za prevazilaženje međusobnih problema i nesuglasica, ali je izrazio nadu da će ta noć polučiti i rješenja, imajući u vidu da su problemi islamskog svijeta, čije je rješavanje decenijama odlagano, sada prisutni u svoj silini.

Reisu-l-ulema se osvrnuo na tešku situaciju ummeta, u Iraku, Siriji, Egiptu, Jemenu… i podsjetio da su i ranije savladavane teškoće.

Ukazao je da je potrebno uložiti dodatni duhovni, materijalni trud da se pobijede isfabricirane razlike među muslimanima, koje su sada stavljene u prvi plan, a koje nikada do sada nisu postojale u islamskom svijetu. Razlike koje jesu postojale su poštivane, ali na razlikama se nije gradio sukob nego su bile mjesto spajanja.

Rohignya muslimani u Burmi su samo jedan od primjera manjina koje nestaju u graničnim područjima islamskog svijeta.

I mi smo ovdje u Evropi, kao dio muslimanske manjine evropskih muslimana i sami preživljeli vrlo teške trenutke, a na koncu i genocid koji je učinjen nad bosanskohercegovačkim muslimanima, konkretno u Srebrenici – kazao je reisu-l-ulema.

Upozorio je da političke elite u islamskim zemljama ne pokazuju dozu odgovornosti.

“Pored odgovornosti političkih elita veliku odgovornost ima i ulema!” – istakao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Nesuglasice se moraju pomirenjem i dogovorom rješavati, bolje je voditi pregovore godinama nego jedan dan voditi rat! Kad govorimo o Rohingya muslimanima, ne postoji niko ni od uleme niti od političkih elita u islamskom svijetu ko nije odgovoran za stanje muslimanskih manjina.”

Reisu-l-ulema se zahvalio svima koji su uzeli učešće u angažmanu na pomoći ovim manjinama i istakao doprinos radija BIR u vezi animiranja naše javnosti o muslimanima Burme.

“Mi smo jedna mala zajednica na marginama islamskog svijeta, ali zbog toga mi najbolje i razumijemo sve ono što se događa ovim ljudima i apeliramo na sve koji mogu pomoći!” – pozvao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u ramazanskom intervjuu za radio BIR.

Sa Reisu-l-ulemom je razgovarala urednica Alma Hadžić, a cijeli razgovor poslušajte u prilogu ispod:

Radio Bir intervju