Ismail-ef. Smajlović: U noći Lejletur-regaiba učiti dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja

Ismail-ef. Smajlović: U noći Lejletur-regaiba učiti dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja

Muslimani širom svijeta večeras dočekuju prvu noć mubarek mjeseca redžeba, Lejletur-regaib, koja nastupa s akšam-namazom.

U islamskom kalendaru postoje još tri noći koje su posebne, Lejletul-mi'radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr. One su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, a obilježavaju se pojačanim ibadetom, dobrovoljnim namazom, učenjem Časnog Kur'ana, mevluda… Vjernici se raduju mubarek noćima koje su dodatno ohrabrenje da svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu – Gospodaru svjetova.

Lejletur-regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, ne propustimo da u ovoj noći dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Stoga, muslimani širom svijeta provode je u dobrovoljnom ibadetu i zahvalnosti Bogu što nam je Pejgamber Muhammed a.s. poslan.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za Preporod.info kazao je da je ova noć prilika da se osnaže ljudske vrijednosti na putu promocije kvalitete života na ovome svijetu.

– Ova mubarek noć nastupa sa zalaskom sunca prve noći uoči petka i muslimani je obilježavaju u povećanom ibadetu namaza, učenja Kur'ana i odabranih dova. Uzvišeni Allah je u objavi Kur’an Časnog označio ove mjesece do ramazana posebnim: “Od kad je stvorio nebesa i zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta…” (9:36). Idući u susret ramazanu, muslimani imaju tri odabrane noći: Lejletur-regaib, Lejletul-Mi'radž i Lejletul-berat. Kruna značajnih datuma je označena blagoslovom koji dolazi 27. ramazana, Lejletul-kadr. Ove odabrane prilike otvara noć Regaiba, poznata u tradiciji muslimana kao Noć želja. Zato čestite osobe u ovim prilikama pojačavaju ibadete u dobrim djelima – kazao je za Preporod.info direktor Smajlović.

Poručuje da je Lejletur-regaib prilika i za bolje razumijevanje milosti Uzvišenog Allaha.

– Muslimani neka ne propustiti priliku da u noći Lejletur-regaiba uče dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja društvenih okolnosti – ukazao je direktor Smajlović.

Dodaje i da teba čuvati orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

– Ulema preporučuje povećane ibadete posta, učenja Kur'ana i nafile-namaza (od zalaska sunca do zore), dijeljenja milostinje i drugih dobročinstava kako bi u noćnim namazima učenjem dove pobožna osoba molila Uzvišenog Allaha da ispuni želje u nastojanju da svoj život učine boljim i kvalitetnijim, moleći i za oprost grijeha.

Ukazao je da je svaka odabrana noć prilika za podsjećanje i poziv na dobra djela koja ojačavaju vrline svake osobe koja traži poboljšanja za vlastiti život.

– Noć Regaiba, noć želja je prilika za preispitivanje vlastitog doprinosa za ugodniji život i bolje međuljudske odnose u porodici i društvu uopće. To muslimani čine, odabrano vrijeme koriste i rado dijele sa drugima u svome životnom okruženju – kaže direktor Smajlović.

A.Đ. muftijstvotz.ba