Istanbulski muftija kod Reisu-l-uleme

Istanbulski muftija kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 13. maj 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas Istanbulskog muftiju prof. dr. Rahmi Yarana. U delegaciji s muftijom su bili njegovi pomoćnici Sabri Demir i Gulsefa Ugur, direktori Ureda  Emin Yilmaz i Šukru Topču i  imami-hatibi Metin Čakar i  Ferruh Mušteur.

Razgovor s Reisu-l-ulemom prisustvovali su i  Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja ambasade Turske u BiH i Razim ef. Čolić direktor Uprave Rijaseta za vanjske poslove.

Delegacija istanbulske uleme na čelu s muftijom u posjeti je muslimanima balkanskih zemalja: Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Osim susreta sa Reisu-l-ulemom, gosti iz Istanbula  danas su u Sarajevu posjetili Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka i Gazi Husrev-begovu biblioteku. Jučer su bili u  Mostaru,a danas će posjetiti još i Goražde.

Kako su istakli, oni na ovaj način, uzvraćaju posjete koje njima čini ulema iz pomenutih zemalja, a želja im je i da se bolje upoznaju sa životom muslimana Balkana.

Reisu-l-ulema je zahvalio na njihovoj brizi i pomoći muslimanima balkanskih zemalja, a potom ih  upoznao o trenutnim  aktivnostima Islamske zajednice kao i onim  u narednom periodu kao što je održavanje naučne konferencije povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenice, obilježavanje tog datuma 11 jula, otvaranje hamama i obnovljene Careve džamije u Sarajevu i održavanje međunarodne konferencije o vakufima.

Istanbulski muftija  dr. Rahmi Yaran je izrazio poštovanje prema Reisu-l-ulemi i njegovom radu, istakavši da pored važnosti sve uleme na Balkanu, posebno i značajno mjesto ima Reisu-l-ulema u Sarajevu.