Jasin, fatihe i dova za šehide grada heroja

Jasin, fatihe i dova za šehide grada heroja

Na sjeveroistoku BiH, u Gradu heroju Teočaku, u subotu 18. jula, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježen je Dan šehida. Kao i svake godine, u Centralnoj gradskoj džamiji proučen je tevhid i poklonjena hatma šehidima. Ove godine i delegacija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina bila je u Teočaku, a podne namaz imamio je Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina.

Spmen ploce sa imenima sehida
Spomen ploče sa imenima šehida

Nakon podne namaza okupljene džematlije i njihovi gosti posjetili su centralno šehidsko mezarje gdje je su proučeni jasin, fatihe i dova za šehide. Ni ekstremna vrućina nije spriječila brojne vjernike da dostojanstveno obilježe ovaj dan i sjete se navećih sinova naše domovine.

Muhamed ef Rizvic
Muhamed ef. Rizvić

Prema riječima Muhameda ef. Rizvića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Teočak, na ovom području ukopano je oko 400 šehida iz Teočaka i okoline, među kojima i 25 šehida iz Janje i Bijeljine. „Ovo je naš dug prema najboljim sinovima Bosne i Hercegovine, da ih nikad ne zaboravimo i da cijenimo njihovo djelo. Već nekoliko godina povodom Ramazanskog bajrama organizujemo i Bajramsku akademiju. Ono čime se možemo pohvaliti i što nam je najdraže, to je naša lijepa i zdrava omladina koja sve ovo organizuje i koja nam je budućnost,“ kazao je Muhamed ef. Rizvić.