Javni čas o vjerskoj toleranciji

Javni čas o vjerskoj toleranciji

U okviru projekta “Ja građanin” bijeljinski gimnazijalci odjeljenja IV⁸ odlučili su organizirati javni čas na temu “Vjerska tolerancija”. Čas je održan u petak, 18.2.2022. godine u 12:00 časova u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” Bijeljina kao alternativna metoda širenja svijesti među ljudima i stepenu njihove tolerancije.
Predavači su bili profesori koji predaju vjeronauku u Gimnaziji “Filip Višnjić” Bijeljina, đakon Slaviša Tubin i muallima Enisa Okanović.
Profesor Pravoslavne vjeronauke govorio je o vjerskoj toleranciji u pravoslavnoj religiji pozivajući se na primjere iz Starog i Novog zavjeta.
Profesorica Islamske vjeronauke je u svom uvodnom izlaganju općenito govorila o islamu, citirala određene odlomke iz Kur'ana u kojem Stvoritelj naređuje da se čini dobro, zabranjuje zlo i nepravdu, da je Njegova volja prirodne razlike među ljudima kao i ideološki i religijski pluralizam. Božija volja je da se natječemo u dobru.
“..A da je Allah htio, On bi vas sve jedne vjere stvorio, ali je On htio da vas iskuša u onome što vam je objavio. Zato, u dobru se natječite..” (Kur'an, 18:29)
Na pitanje da li međuljudsko raslojavanje, govor mržnje negativno utiču na mlade danas, prof. Okanović je odgovorila da takva vrsta govora neće dotaći mlade koji se usuđuju da misle i razmišljaju, u koje je zasađeno sjeme ljubavi, a ne mržnje. Da čovjek koji je duhovno, intelektualno jak neće pasti pod uticaj zla i manipulacije. Svijest o tome da nas Stvoritelj uvijek vidi sprečava nas da bilo šta loše uradimo ili kažemo. Profesorica je citirala izreku Dželaluddina Rumija “Umijeće znanja jeste znati šta treba ignorisati.”, da se svi trebamo truditi da živimo sadašnjost, da govorimo o plemenitim idejama koje ćemo realizovati i koje će nam donijeti bolju budućnost. Prošlost ne možemo zaboraviti, a čovjek je onoliko veliki koliko može oprostiti, te da svako promatra stvari i događaje iz svoje perspektive. Probudimo svjetlo u sebi, budimo ljudi koji će koristiti jedni drugima, a ne štetu nanositi.
Naše razlike su naše veliko bogatstvo.
Piše: Muallima Enisa Taletović Okanović