Jedinstvena porodica u Evropi: Pet hafiza u kući travničke porodice Bektaš

Jedinstvena porodica u Evropi: Pet hafiza u kući travničke porodice Bektaš

“Fatima je završila u prvom razredu medrese, a počela je učiti u osnovnoj školi. Aiša je završila u šestom razredu osnovne i bila je najmlađa hafiza u tom periodu u BiH. Merjem je sada završila četvrti razred osmogodišnje škole i ona uči hifz. Pošto je to zahtjevan izazov, nadamo se ako Bog da da će i ona to uspjeti do kraja osnovne škole”, pojasnio je Bektaš.

Svi hafizi iz porodice Bektaš slažu se da ih učenje Kur'ana odmara i da je muslimanska sveta knjiga lijek za fizičke i duševne probleme.

“Kaže Resul s.a.w.s.: ‘Najbolji među vama su oni koji nauče Kur'an i druge podučavaju Kur'anu’. I realno kad pogledamo kroz historiju, znameniti i velikani vidjećemo da su oni ostavljali sve svoje obaveze kako bi učili i podučavali Kur'anu i druge. I ja kažem da me je Allah počastio na određeni način da na ovom prostoru srednje Bosne mogu da podučavam Kur'an i druge. Smatram da je uspjeh, koji je Allah dao, da i moja djeca nauče Kur'an, njegov vid rahmeta prema meni i ovom narodu ovdje”, rekao je Bektaš.

Bog je stvorio ljudsku memoriju i mozak sposoban da nauči Kur'an napamet. Bektaš tvrdi da je Allah olakšao čovjeku pamćenje Kur'ana i pozvao sve koji želi da ga nauče, da ne odlažu tu odluku i da krenu učiti.

“To je fenomen i specifičnost Kur'ana, da se takva knjiga može naučiti napamet. U svijetu danas postoji preko desetak miliona hafiza, a po nekima preko sto miliona. Velika pažnja se posvećuje učenju Kur'ana na svim prostorima, gdje god žive muslimani. I mi smo muslimani i posvećujemo od sebe vrijeme za to. Elhamdulillah, Allah je dao rezultate toga”, dodao je on.

A i porodično Bektaši često uče zajedno Kur'an. Hafiz Fadil podsjeća da postoji fenomen kojeg ulema spominje, Allahov ajet ‘Mi smo objavili Kur'an i mi ćemo ga čuvati’.

“Allah dž.š. se obavezao da će čuvati Kur'an do sudnjega dana. To je jedina objavljena knjiga koju je Allah dž.š. objavio čovječanstvu, da je sačuvana do dana današnjeg u originalu onako kako je objavljena Muhammedu s.a.w.s. Ulema kada govori o učenju Kur'ana napamet, kaže da Allah čuva Kur'an, a onoga ko ga nauči, Allah i njega čuva, i njegovu porodicu, i mjesto i narod u kojem živi. Po nekoj ulemi je zabranjeno živjeti u mjestu gdje nema hafiza”, pojasnio je Bektaš.

Stalno čuvanje Kur'ana je posebna draž i blagodat. “Spominje se prvi ajet u Kur'anu, u prvoj suri El-Fatiha, koji ima 19 harfova. Kad se prouči samo taj ajet, 190 sevapa se čovjeku piše kod Allaha dž.š. Na sudnjem dana, kada ljudi budu proživljeni, neće biti ni maraka, ni eura, ni dinara. Biće samo sevapi i dobra djela. Ko ih bude više imao, biće bogataš i da se spasi i pomogne drugima u nevolji”, poručio je Bektaš dodavši da je hafiska diploma za njega i njegovu djecu najvrjednija diploma jer vrijedi u ovom, a vrijedit će i u vječnom životu.

Agencija Anadolija