Jesenković: Novi vizuelni identitet Islamske zajednice u BiH

Jesenković: Novi vizuelni identitet Islamske zajednice u BiH

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini raspisao je anonimni javni konkurs za grafičko oblikovanje znaka i logotipa. Nagrada za idejno rješenje je 3.000KM

 

Svrha Konkursa je dobivanje kvalitetnog, komunikativnog i stručno projektiranog znaka i logotipa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s ciljem kreiranja kompletnog vizuelnog identiteta. Znak i logotip moraju biti pogodni za aplikaciju na sva savremena sredstva poslovne i vizuelne komunikacije te u potpunosti zadovoljavati zahtijeve struke kako bi bili kvalitetan osnov za izradu knjige grafičkih standarda.

Predsjednik Konkursne komisije akademski grafički dizajner Tarik Jesenković kaže: “”U cilju boljeg javnog ali i internog komuniciranja Islamska zajednica je ušla u posao kreiranja vizuelnog identita po najsavremenijim standardima. Jedan od prvih koraka je već načinjen samim Ustavnim promjenama čiji se proces odvijao zadnjih par godina. U samom tekstu Ustava (Članovi 20., 21. i 22.) dati su u opisu osnovni vizuelni elementi koji su poštovali tradicionalni simbol muslimana – polumjesec i zvijezdu. Javnim konkursom za grafičko oblikovanje znaka ulazimo u posao realizacije i pravimo temeljni korak prema pravljenju vizuelnog identiteta Islamske zajednice prema zahtijevima struke i vremena. Očekujemo veliki odziv na ovaj konkurs, mislim i da je nagrada dovoljno motivirajuća – 3.000 KM, i samim tim kvalitetno rješenje koje će u potpunosti odgovarati značaju i ugledu IZ u BiH.”

Sadržaj konkursnog rada može se pronaći u novom broju Preporoda od 15. februara 2015. godine. Svi radovi moraju biti predati do 15. marta 2015. godine. Konkurs je anoniman i u radu Konkursne komisije svi radovi sudjeluju isključivo pod šifrom. Konkursna komisija se sastoji od 3 člana: Tarik Jesenković, akademski graf. dizajner (predsjednik komisije), Prof. dr. Nusret Isanović (član) i Mesud Smajić (član).

Za više informacija kontakt-mail je: tarik.jesenkovic@elkalem.ba