Klanjana dženaza Fahrudin-ef. Mujanoviću

Klanjana dženaza Fahrudin-ef. Mujanoviću

Ispred džamije u Odžaku, u petak 25. septembra 2020. godine, u prisutvu velikog broja imama i džematlija klanjana je dženaza glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Odžak Fahrudin-ef. Mujanoviću.

Dženaza-namaz predvodio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović istakao je kako je preseljenje na Ahiret Fahrudin-ef. Mujanovića veliki gubitak za Islamsku zajednicu.

– Bio je čovjek koji je donosio radost gdje god da je dolazio, nasmijan i vedar, otvoren. Čovjek koji je uvijek gledao kako i na koji način da doprinese svome Odžaku. Postoji žal za našim Fahrudinom ali ne i briga. Otišao je na bolji svijet čovjek koji je u svome životu učinio puno dobra i hajra. Zato možemo biti ponosni i zato nam Fahrudin-ef. može biti uzor kako se i na koji način imam uzorito ponaša i kako živi sa svojim narodom – kazao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović naglasio je kako je Fahrudin-ef. Mujanović uvijek bio sa svojim džematlijama. Nikada se nije odvajao od njih pa i kada je bilo najteže u vrijeme Agresije na BiH.

– Znamo da pored njegovih džematlija muslimana Bošnjaka koji ovdje žive, o Fahrudin-ef. kao velikom čovjeku i istinskom prijatelju isto misle i sve naše komšije u Odžaku i ovom okruženju. Fahrudin-ef. je jedan od najvećih uglednika ovoga mjesta ali i ovoga dijela naše domovine, Posavine – istakao je muftija Vahid-ef. Fazlović.

Prije džaneza-namaza pred dušu rahmetli Fahrudin-ef. Mujanovića imami su proučili hatmu.

Fahrudin-ef. Mujanović rođen je u Kerepu kod Gradačca. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese kraće vrijeme je radio u džematu Tarevci, a od 1984. godine obavljao je dužnost imama i glavnog imama u Odžaku.

Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Općina Odžak su ga nekoliko puta nagrađivali za nesebično zalaganje i vrijedan rad. Bio je član Upravnog odbora Behram – begove medrese u Tuzli i delegat u Udruženju ilmijje.

Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu brinuo je o izbjeglicama iz naše zemlje u Republici Hrvatskoj, gdje je u nekoliko škola predavao i vjeronauku. Organizovao je povratak u Odžak 1996. godine i izgradnju infrastrukture u ovom porušenom gradu.

U nekoliko saziva biran je za člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na Ahiret je preselio u četvrtak, 24. septembra 2020. godine u 59. godini života.

 

A.Đ. muftijstvotz.ba