Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici

Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine.

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici u subotu 18. aprila ove godine klanjana je kolektivna dženaza za pet žrtava, koje su ubijene tokom etničkog čišćenja područja Vlasenice 1992. godine.

Ovo je bio 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području.

Rakita_151

Dženaza je klanjana sedmogodišnjem Edisu (Fadil) Hajdareviću, r. 1985., Dijanu (Kane) Dragiću r. 1975., Salki (Ibro) Meriću r. 1958.,  Sakibu (Edhem) Saračeviću r. 1963 i Dudi Dautović, r. 1924. godine.

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 tijela, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 žrtava.

Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. U svom kratkom obraćanju Reisu-l-ulema je podsjetio na zločine počinjene na vlaseničkom području tokom proteklog rata, posebno izdvojivši kao strašnu činjenicu ubistvo sedmogodišnjeg dječaka.

Dženazi u Vlasenici prisustvovali su i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Ramiz Salkić, podpredsjednik RS, Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH, Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona i drugi predstavnici vlasti, te glavni imami i imami sa područja Muftijstva tuzlanskog, kao i brojna rodbina i prijatelji žrtava vlaseničkog zločina.