Koalicija „Domovina“: Zajedničkim snagama za povratnike

Koalicija „Domovina“: Zajedničkim snagama za povratnike

Koalicija „Domovina“ je na drugom radnom sastanku imenovala tim za pregovore i implementaciju izbornih rezultata na području entiteta Republika Srpska, koju čine predstavnici pet stranaka, članica koalicije (Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska stranka prava BiH).

predstavljen-web-sajt-koalicije-domovina

Koalicija „Domovina“ će u naredne četiri godine imati svog predstavnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potpredsjednika entiteta RS, te pet zastupnika u Narodnoj skupštini entiteta RS.

Predstavnici svih stranaka-učesnica istakli su potrebu zajedničkog rada, jedinstvenog nastupa, te programskog pristupa rješavanju problema. Između ostalog na sastanku je razgovarano i o različitim inicijativama vezanim za rješavanje pitanja zaštite prava ugroženih kategorija, pristupa obrazovanju, zapošljavanje, kao i brojne druge teme koje je povratnička zajednica ocijenila prioritetnim za rješavanje u narednom periodu.

Koalicija „Domovina“ će dati i konkretne ciljeve rada u naredne četire godine u NSRS, koji će biti osnov zajedničkog pristupa probosanskih snaga u ovom bh. entitetu. Na čelo tima za pregovore i implementaciju izbornih rezultata imenovan je Sadik Ahmetović. Pored njega, tim čine Edin Ramić, Vinko Jakić, Emir Suljagić, Admir Čavka, Remzija Kadrić, Murvet Bajraktarević i Dževad Osmančević.

Ovom prilikom je naglašena potreba saradnje u svrhu ispunjenja prava zagarantiranih Ustavom, te osiguranje adekvatne zastupljenosti predstavnika bošnjačke i hrvatske zajednice u institucijama vlasti.

www.prvimart.ba