Kocka je zlo!

Kocka je zlo!

Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH za borbu protiv ovisnosti kocke danas je u Sarajevu javnosti predstavio aktivnosti koje IZ vodi s ciljem podizanja svijesti o poroku kockanja. Predstavljeni su ključni zaključci istraživanja „Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH“, zbornik radova „Kocka je zlo“, te zvanična internet stranica www.kockajezlo.ba.

Novinarima su se obratili rukovodilac Operativnog tima Ismail ef. Smajlović i vođa Istraživačkog projekta dr. Ahmed Kulanić. Podsjetili su da je Rijaset IZ 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja.

U obraćanju Ismail ef. Smajlović je istaknuo da je cilj te borbe ukazati na opasnost i štetu koju porok kockanja predstavlja prije svega u džematima Islamske zajednice, gradskim i ruralnim područjima.

“Da bi se porok kockanja zaustavio i suzbio, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je donijela odluku da pokrene aktivnosti podizanja svijesti o štetnosti poroka kockanja. Kampanja se zasniva na islamskom postulatu kockanje je zabranjeno – haram” – navodi Smajlović.

“Dosadašnje aktivnosti na planu edukacije o poroku kockanja kroz predavanja, hutbe i edukativne tekstove dale su određene rezultate u suzbijanju ovog društvenog zla koje, prema dostupnim podacima, uzrokuje bolest ovisnosti, utiče na živote ljudi, porodica i društva u cjelini. Rijaset Islamske zajednice je putem Operativnog tima pokrenuo aktivnosti koje argumentima vjere, savremenim pristupom u odvraćanja od zla i upućivanjem na dobro upozorava na opasnost širenja ovisnosti od kockanja i posljedica koje taj porok donosi sa sobom.”

Na konferenciji za medije su istaknuti ciljevi kampanje: informisati o vjerskim postulatima, delegitimizirati kockanje kao pojavu koja se može opravdati bilo kojim vjerskim učenjem i to uz saradnju sa drugim vjerskim zajednicama, upozoriti na razarajuće posljedice ovisnosti o kockanju, ekonomskog siromašenja i eroziji društvenih vrijednosti, predstaviti zabrinjavajuće razmjere zastupljenosti kockanja među svim kategorijama građanstva, faktografski predstaviti činjenice koje potvrđuju da je kockanje „sigurni gubitak“, a da je „mogući dobitak“ zabluda, ukazati na obaveze institucija da kontrolišu primjenu zakonskih propisa o kockanju, te potrebu pooštravanja regulative.

Primarna ciljna skupina prema kojoj su usmjerene aktivnosti su muslimani, članovi Islamske zajednice koji se pozivaju da u potpunosti izbjegavaju bilo koji oblik kockanja i klađenja jer je to veliki grijeh, šejtansko djelo i zabranjena aktivnost.

Dr. Ahmed Kulanić je predstavio rezultate istraživanja o kockanju u Bosni i Hercegovini koje je proveo u saradnji sa dr. Selvirom Draganović. Empirijsko prikupljanje podataka izvršila je Mreža mladih, tokom aprila i maja 2019. godine na ciljanom uzorku od 1520 ispitanika oba spola u dobnom rasponu od 18 do 77 godina sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

“Preko 85% ispitanika smatra da je kockanje/klađenje ozbiljan rizik, među kojima su bingo, sportsko klađenje, jednokratne srećke/strugalice i loto najzastupljeniji vidovi klađenja u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, kocka, klađenje i igre na sreću su prepoznati kao treći, najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola. Ispitanici smatraju da se ljudi pretežno kockaju i učestvuju u igrama na sreću iz ekonomskih razloga,iako većina njih(preko 74%) istovremeno smatra da su šanse za dobitak veoma male ili nikakve” – navodi dr. Kulanić.

Na skali procjene problematičnosti kockanja rezultati ukazuju da je većina ispitanika svjesna da kockanje nije u skladu sa vjerskim učenjem (77%), da kockari više vrednuju novac koji mogu osvojiti nego izgubiti, te da nisu svjesni rizika koji kockanje predstavlja (70%). Preko 75% visokoobrazovanih ispitanika smatra da kockarima treba terapija u njihovom nastojanju da se odupru navedenom porivu.

Na konferenciji za medije je najavljeno i održavanje konferencije o poroku kockanja. Konferenciju će organizovati Islamski pedagoški fakultet u Zenici, a planirana je za 13. novembar 2019. godine.

Predstavljena internet-stranica www.kockajezlo.ba posjetocima omogućava da testiraju svoju sklonost ka ovisnosti o kockanju.

islamskazajednica.ba