Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 14 žrtava

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 14 žrtava

“Vojska i policija Republike Srpske, potpomognuti bivšom Jugoslovenskom narodnom armijom, ovdje su ubili 2.643 Bošnjaka, koji nikom ništa nisu skrivili. Pozivam komšije srpske nacionalnosti da od svoje djece ne kriju istinu koja se desila tokom agresije na ovu zemlju, jer je istina najbolji lijek za dušu i najbolji put za našu zajedničku budućnost u ovoj zemlji. Mi ćemo se na ovim šehitlucima okupljati zauvijek, jer su ovo posebna mjesta za Bošnjake”, kazao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, u subotu, 23.4., klanjana je dženaza za 14 žrtava ubijenih tokom 1992. godine. Ovo je trinaesta kolektivna dženaza u Vlasenici na kojoj su ukopane dvije identifikovane žrtve, Zejna Čamdžić i Mujo Parić, dok je preostalih 12 žrtava ukopano pod oznakom NN.

Dženazi su prisustvovali Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, delegacija Sabora IZ-e, brojni imami, predstavnici vlasti u BiH, porodice ubijenih Vlaseničana i veliki broj Podrinjaca.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića, predvodio je dženazu-namaz, a u svome obraćanju je kazao kako je još uvijek mali broj ukopanih šehida u odnosu na broj ubijenih Vlaseničana.

“Vojska i policija Republike Srpske, potpomognuti bivšom Jugoslovenskom narodnom armijom, ovdje su ubili 2.643 Bošnjaka, koji nikom ništa nisu skrivili. Pozivam komšije srpske nacionalnosti da od svoje djece ne kriju istinu koja se desila tokom agresije na ovu zemlju, jer je istina najbolji lijek za dušu i najbolji put za našu zajedničku budućnost u ovoj zemlji. Mi ćemo se na ovim šehitlucima okupljati zauvijek, jer su ovo posebna mjesta za Bošnjake”, kazao je muftija Fazlović, pozivajući sve nivoe vlasti da odlučno spriječe uznemiravanje Bošnjaka u Vlasenici kao i u drugim mjestima u kojima se to čini.

Sedamdesetogodišnja Zejna Čamdžić zapaljena je u njenoj kući, a Mujo Parić pronađen je na lokalitetu Trnova, iznad Šekovića. Za 12 neidentificiranih žrtava porodice nisu dale krv jer žive u inostranstvu ili su kompletne porodice ubijene, pa nije bilo moguće utvrditi njihov identitet, kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Na mezarju Rakita, do sada su ukopane 344 žrtve, dok ih je ukupno 1.200 ukopano u mjesnim mezarjima oko Vlasenice. Još uvijek se traga za više od hiljadu Vlaseničana. Očekuje se da će uskoro biti otvorene dvije do tri masovne grobnice na ovom području.