Lejletu-l-Bedr u Bijeljini

Lejletu-l-Bedr u Bijeljini

Lejletu-l-Bedr, 17. noć ramazana i prva posebna noć muslimanskog mubarek mjeseca, obilježena je i u Bijeljini, iftarom za 70 postača, prigodnim vazom uoči jacija i teravih namaza, te noćnim omladinskim namazom uoči sehura i sabahske mukabele. Hvala Allahu što je svojom milošću učinio da sve protekne bez incidenata iako je iste noći u gradu održan festival piva.

DSCN8163
Sulejmanija Atik džamija

Uoči 17. noći, u petak 3. jula, a 16. dana ramazana, Džumu je imamio, a hutbu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, održao je Mirsad-ef. Okanović, imam Sultan Sulejmanove Atik džamije.

DSCN8135
Učenje Kur`ana uoči Džume

Zajednički Iftar je organiziran uz pomoć organizacije Katar al Tahira, čiji se predstavnik, Mesud ef. Mustafić, posebno obratio džematlijama postačima u Mektepskom centru u Bijeljini, istaknuvši vrijednosti i posebnu simboliku 17. noći ramazana. Ovo je treća godina zaredom u kojoj katarska organizacija organizira iftare u Bijeljini, a pomagala je i u drugim projektima, posebno nakon prošlogodišnjih poplava.

DSCN8153
Iftar uz Katar al Tahira

Samir ef. Camić, glavni bijeljinski imam, uoči jacija i teravih namaza održao je prigodni vaz vjernicima u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, posebno istaknuvši značaj borbe vjernika sa samim sobom, svojim nagonima i prohtjevima, što je jedna od simboličkih poruka Bitke na Bedru, ali i cijelog ramazana.

Vaz Samir ef Camica glavnog imama
Vaz uoči jacije i teravije

Nakon teravih namaza mlađe džematlije su ostale sa svojim imamom u džamiji, gdje su ibadetili, klanjali noćni namaz, a potom sehurili i dočekali starije vjernike na sabahskoj mukabeli. Sve je proteklo u lijepom ramazanskom ugođaju, a posebno raduje prisustvo mladih ljudi. Da ih sve Allah Uzvišeni nagradi svojom milošću i svojim bereketom.

DSCN8173
Noćni namaz