Luksemburg priznao islam kao jednu od državnih religija

Luksemburg priznao islam kao jednu od državnih religija

Parlament u Luksemburgu je dao zeleno svjetlo za promjenu Ustava a ujedno i za potpisivanje nove konvencije sa vjerskim zajednicama. Konvencija je naročito značajna za muslimane Luksemburga.

Po prvi put u historiji Luksemburga u kontekstu potpisivanju ovakve vrste sporazuma učestvuje i muslimanska zajednica. Naime, predstavničko tijelo muslimana-Šura, svojim dugogodišnjim zalaganjem i predanim radom uspjela je izdejstvovati da se napokon i islam, vjera koja se nalazi na drugom mjestu u Velikom vojvodstvu po broju svojih sljedbenika, prizna od strane državnih institucija.

“Mi smo jedina zajednica u svijetu koja je odlučila da ide putem peticije, da izbori taj status Islamu u Luksemburgu. To je trajalo desetak godina, peticija je predana u parlament, formirana je komisija u parlamentu, nakon toga išla u pozitivnom pravcu, oni su tražili od nas da muslimani imaju predstavnika, krovnu organizaciju koja će biti zadužena da razgovara sa državom. Formirana je šura, tijelo svih asocijacija koji predstavljaju muslimane prema državi”, kazao je za Radio BIR Halil ef. Ahmetspahić, imam u Islamskom kulturnom centru u Luksemburgu.

Informacija je tek objavljena, i za nju mnogi muslimani još i ne znaju. Ono što slijedi jeste procedura potpisivanja konvencije.

Usvojena konvencija donosi nemali broj povoljnosti za muslimane Luksemburga. Tekst konvencije predviđa da se iz državnog budžeta na godišnjem nivou izdvaja 450.000 € za potrebe funkcioniranja džemata okupljenih u Šuri.

“Ta naša ideja već traje desetak godina. Ovo priznanje dolazi kao lijepa informacija iz Evrope u ovom nevremenu, dešavanjima, hajke na muslimane, osvježila muslimane luksemburga, dala im snage, kuraža, da nastave tim putem”, kaže ef. Ahmetspahić.

Novi zakon pruža mogućnost muslimanskoj zajednici tj. Šuri osnivanje institucije vakufa koji će funkcionisati po principu fondacije, čiji značaj možda i prevazilazi samu novčanu pomoć. Na pomenuti način muslimani Luksemburga koji žele uvakufiti nekretninu ili darovati novčani prilog za potrebe muslimanske zajednice, biće oslobođani poreza srazmjerno vrijednosti njihove donacije.

(www.bir.ba)