Masovne grobnice u Kamenici su naši trajni podsjetnici

Masovne grobnice u Kamenici su naši trajni podsjetnici

Do sada je na ovom području ekshumirano 13 masovnih grobnica, dok se priprema dokumentacija za ekshumaciju još dviju.

U radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zvornik 18. novembra ove godine boravio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović sa saradnicima (profesorom u Behram-begovoj medresi Idrizom Memićem i sekretarom Muftijstva Muhamedom-ef. Hasanspahićem).

O aktualnim pitanjima iz rada Medžlisa, muftiju Fazlovića upoznali su Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam i Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora.

DSCF0561

Posebna tema susreta bila je upozavanje s vjerskim životom i mektebskom poukom u Kamenici, gdje su svoja iskustva i način rada prezentirali kamenički imami Selmir-ef. Husić, Mensur-ef. Redžić i Selvir-ef. Muminović.

Nakon ovog susreta, gosti i domaćini su posjetili Kamenicu, bosansku dolinu masovnih grobnica žrtava Genocida u Srebrenici. Do sada je na ovom području otvoreno 13 masovnih grobnica, dok se priprema dokumentacija za otvaranje još dviju.

Ovom prilikom domaćini su muftiju Fazlovića upoznali s projektom obilježavanja mjesta grobnica, kao i idejom i planom izgradnje jedinstvenog spomen-obilježja, kojim bi se trajno obilježila bošnjačka tragedija na ovim prostorima. Spomen obilježje bi se, prema planu, trebalo sastojati od musalle i muzejsko-zavičajne zbirke s imenima stradalih.

Gosti su obišli i gradilište imamske kuće u džematu Ravne, a nakon podne namaza u džamiji u Redžićima muftija se susreo s povratnicima u Kamenicu.

www.muftiluktz.net