Mediji – Uvesti čas medijske pismenosti u mektebima i medresama

Mediji – Uvesti čas medijske pismenosti u mektebima i medresama

www.preporod.com

Kako mediji sve više zaokupljaju našu pažnju uslijed čega ljudi sve manje imaju slobodnog vremena to smo ovdje željeli ukazati na probleme i devijacije koje se javljaju u društvu, te time, ujedno, istaći potrebu uvođenje medijske pismenosti u bosansko-hercegovački obrazovni sistem, a u slučaju Islamske zajednice u mektebe, ali i medrese.

Zašto nam je potreban čas medijske pismenosti

S obzirom da u velikom procentu djeca znatno brže prihvataju novu tehnologiju i internetske trendove nego roditelji, a obrazovne institucije ne posvećuju posebnu pažnju ovom problemu glavno pitanje jeste: kakve posljedice očekivati ako je dijete, uglavnom, prepušteno samostalnom upoznavanju s virtuelnim svijetom?

To nas dovodi do jednog valjanog razloga da se u školski sistem uvede predmet medijske pismenosti kako bi djeca na adekvatan način stekli sposobnost razumijevanja značaja pravilne upotrebe informacione tehnologije. To automatski podrazumijeva i izgradnju kritičkog odnosa spram korištenja društvenih mreža, kako djece tako i roditelja, jer uvidom u sve opasnosti virtuelnog svijeta djeca mogu i samim roditeljima skrenuti pažnju na određene negativne elemente društvenih mreža i internetskih trendova.

00Cijeli tekst