Međureligijska saradnja Tuzle i Bijeljine

Međureligijska saradnja Tuzle i Bijeljine

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle, u subotu 21. februara 2015., boravili u Bijeljini gdje su posjetili vjerske objekte i upoznali se sa aktivnostima vjerskih zajednica na razvijanju suživota i razumijevanja u ovom dijelu BiH. Ovaj odbor postoji duže od godinu i do sada su realizirali više ovakvih projekata.

Glavni imam MIZ Bijeljina Samir ef Camic obraca se clanovima Odbora za medjureligijsku saradnju iz Tuzle
Predstavnici Islamske zajednice, katoličke Crkve, Pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice iz Tuzle posjetili su i Sultan Sulejmanovu Atik džamiju u centru Bijeljine gdje im je domaćin bio glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić. On je gostima govorio o istorijatu ove džamije koja je nacionalni spomenik BIH, ali i o aktivnostima koje se preduzimaju da se aktuelni problemi prevaziđu. Gosti su se interesovali i za iskustva vezana sa saradnju vjerskih zajednica i načine prevazilaženja problema iz prošlosti.

Velecasni mr Vlatko Rosic
„U okviru naših aktivnosti došli smo ovdje u Bijeljinu, obići vjerske objekte, međusobno se družiti. Mislim da će ovaj dan sve nas ispuniti novim iskustvima i ovim što smo vidjeli i čuli da ćemo se međusobno osnažiti. Mi kontinuirano radimo već godinu dana i završili smo mnoge projekte na zbližavanju svih nas. Posjete vjerskim objektima podsjećaju nas to šta smo mi sami, a isto tako nas upoznaju sa drugima i drugačijima. Zahvaljujem se na srdačnom i toplom prijemu,“ kazao je u ime gostiju velečasni mr Vlatko Rosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ Tuzla.