MIZ Bijeljina – Mektebska ekskurzija u Tešanj i Sarajevo – FOTO

MIZ Bijeljina –  Mektebska ekskurzija u Tešanj i Sarajevo – FOTO

Piše: Mirsad ef. Okanović…
U okviru planiranih godišnjih aktivnosti, polaznici mektebske nastave iz naših džemata Janjari, Atmačići, Glinje, Srednja Trnova i Bijeljina, zajedno sa svojim muallimima Damir ef. Čokićem, Irfan ef. Grabčanovićem, Alan ef. Hrustićem, Mujaga ef. Cifrićem i Mirsad ef. Okanovićem, u subotu i nedjelju 16. i 17. aprila u sklopu mektebske ekskurzije, posjetili su Tešanj i Sarajevo.

Na put smo krenuli u subotu u ranim jutarnjim satima. Naša prva odrednica je bio prelijepi bosanski gradić Tešanj sa svojom starom jezgrom. Stari grad sa kojeg se pruža prelijep pogled na panoramu Tešnja izgrađen je na  vrhu stjenovitog brijega uz rijeku Tešanjku, a pretpostavlja se da su ovdje Iliri prvi imali svoju utvrdu koju su kasnije porušili Rimljani. Poslije su vjerovatno Rimljani izgradili svoj refugijum. Dolaskom Slavena na prostor Balkana, tešanjska utvrda je ponovo razrušena i tek u kasnom srednjem vijeku sagrađen je oblasni dvor.
ts19
Nakon obilaska starog grada uputili smo se ka Eminagića konaku koji je izgrađen polovinom XIX stoljeća, u vlasništvu Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca. Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i kata. U prizemnom dijelu konaka se nalazi sedam prostorija i bio je prilagođen svakodnevnim potrebama ove begovske porodice. Sprat je imao rezidencijalnu svrhu i znatno je luksuznije izgrađen i opremljen. Po obilasku Eminagića konaka krenuli smo prema Ferhad-pašinoj džamiji na podne namaz. Nakon klanjanja podne namaza, imam nas je upoznao sa historijatom same džamije i njenim vakufom. Zahvaljujući Medžlisu Islamske zajednice Tešanj, naša djeca su besplatno obišla ove kulturno-historijske znamenitosti.
Put ka našem krajnjem odredištu, Sarajevu, nastavili smo u dobrom raspoloženju, nošeni lijepim utiscima onoga što smo vidjeli u Tešnju. Kraću pauzu pravimo u Zenici, a zatim put nastavljamo prelijepim auto-putem kroz još ljepše predjele naše domovine. U Sarajevo stižemo nešto malo poslije ikindije. Nakon što su se dječaci smjestili u mušku medresu uputili smo se ka Begovoj džamiji, gdje smo klanjali ikindiju namaz, a zatim su djeca dobila slobodno do akšama.
10
Poslije klanjanja akšam namaza dječaci su jos malo prošetali Baščaršijom, a djevojčice su krenule prema ženskoj medresi, gdje je bio predviđen konak za njih. Sutradan, nakon doručka, uputili smo se ka šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, gdje se Damir ef. Čokić kratko obratio učenicima. Potom su učenici dobili slobodno do 11 sati, kada je bilo predviđeno da se krene u obilazak Zemaljskog muzeja BiH. Nakon obilaska Zemaljskog muzeja, jedna grupa učenika sa svojim muallimima je otišla u obilazak Sarajevo City Centra, a grupa učenika iz Bijeljine je otišla na vidikovac Avaz Twist Towera, sa kojeg se pruža prelijep pogled na Sarajevo.
image-64f0595d54fd6ff6b01030f41b044503377c9c681ea3fc9c24c95481015e96c7-V
U 14 sati smo se uputili ka tunela spasa u naselju Butmir. Kratki čas historije, a zatim i obilazak samog tunela u dužini od 25 metara je zaista vrijedno iskustvo za naše učenike. Kao što je i bilo predvidjeno, u 16 sati smo krenuli prema podmajevičkom kraju i Semberiji.
Posebnu zahvalnost dugujemo Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, gdje su naši učenici i muallimi prenoćili, a zatim i Fondu memorijala Kantona Sarajevo, u čijoj je nadležnosti tunel spasa kojeg su naši učenici besplatno obišli. I na kraju, možemo zaključiti da je ova mektebska ekskurzija ispunila sva očekivanja i da je uspješno realizovana.