Mladi iz Ugljevika i Teočaka u posjeti vjerskim objektima

Mladi iz Ugljevika i Teočaka u posjeti vjerskim objektima

Tridesetak mladih uzrasta između 16 i 18 godina iz Teočaka i Ugljevika, u srijedu 25. februara/veljače, u okviru aktivnosti pod nazivom “Dan otvorenih vrata”, proveli su nesvakidašnji dan u općini Ugljevik, gdje su posjetili su pravoslavnu crkvu i džamiju! Posjeta je potom nastavljena u Udruženju žena Teočak, općina Teočak, gdje je bila organizovana radionica i ruček za sve učesnike.

posjetacr

„Dan otvorenih vrata“ je osmišljen u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih će predstavnici crkava i vjerskih zajednica mlade upoznati sa svojim vjerskim objektima i dati im svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

dzamija

Ova aktivnost je organizovana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH.

“U Janjarima je, u organizaciji NVO “PRO-BUDUĆNOST”, u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH, a pod pokroviteljstvom USAID-a, u okviru projekta “Dan otvorenih vrata”, održano druženje omladine Ugljevika i Teočaka osnovnoškolskog uzrasta. U okviru projekta “Dan otvorenih vrata”, omladina iz Ugljevika i Teočaka, srpske i bošnjačke nacionalnosti, posjetili su crkvu u Ugljeviku i našu džamiju u Janjarima. Prilikom posjete, domaćini vjerskih objekata, crkve i džamije, imali su obavezu da omladini predstave svoje objekte, te da se omladini obrate u okviru spomeutog projekta na temu mira i očuvanja istog. Drago mi je da je posjeta džamiji u Janjarima protekla u ugodnoj atmosferi i u razgovoru, a želio bih se zahvaliti organizatorima i pokroviteljima projekta na ukazanom povjerenju da budemo domaćini našoj omladini,” kazao je Damir-ef. Čokić, jedan od domaćina učesnicima ovog susreta i imam u džematu Janjari, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina.