Mostar pred novom hafiskom dovom

Mostar pred novom hafiskom dovom

Ovih dana institucije Islamske zajednice u Mostaru se pripremaju za još jednu hafisku dovu čime se potvrđuje opredjeljenost ovdašnjih muslimana da uče, pamte, tumače Božiju riječ i da po njoj žive. U organizaciji Muftijstva mostarskog, Karađoz-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Mostar u subotu 17. januara 2015.g. iza podne namaza u džamiji Kočine-Masline, južno od Mostara  biće proučena hafiska dova mladom hafizu Jusuf ef. Bećoji, koji je krajem godine pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH proučio cijeli Kur'an napamet i time postao 13 hafiz Mostara i Hercegovine. Hafiska dova Jusuf ef. Bećoji je 4. hafiska dova u zadnjih 6 mjeseci u Mostaru.

Nekad raskošna tradicija njegovanja ljubavi prema Kur'anu a.š. i učenja napamet cijelog teksta Božije objave iz godine u godinu u Mostaru sve više dobiva na značaju. U prošlom stoljeću trebalo je proći punih 70 godina da se u Mostaru, koji je bio grad hafiza ponovo prouči hafiska dova. U novije vrijeme prva hafiska dova proučena je u januaru 1994.g. , tada studentu Fakulteta Islamskih nauka Emin ef. Tucoviću. Poslije njega sve je išlo lakše. Tradicija učenja, preciznije rečeno navika da se kur'anski tekst uči napamet ponovo je oživljenja. Brojni su pojedinci počeli slijediti ovaj primjer. Još tokom rata u Bosni i Hercegovini po Mostaru se prepričavalo da nekoliko mladih momaka, studenata i učenika uče Kur'an napamet. Nažalost, nikada nisu izašli pred Komisiju za polaganje hifza. A potom se ovaj lijepi običaj ustalio među učenicima Medrese. Poslije hafiza Tucovića hafiska dova u Mostartu proučena sljedećim hafizima i hafizama: Senija (Drljević) Gakić, Dževad Gološ, Mahir Ramić (2011), Esma Mezit (2011), Nazir Šarić (2011), Minela Šarić (2013), Indira Mujkanović – Tulek (2014), Suad Godušević (2014), Jusuf Bećoja (2014). Tokom studija u islamskim zemljama hifz su položili kura hafiz Armin Abaza i sadašnji direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek. Na području Mostarskog muftijstva časnom titulom hafiza Kur'ana okitili su se još  i još Aziza Makana (2014) i Ruhida Nezira (2002).

Osim mladog hafiza najviše razloga za sreću pred najavljenu dovu imaju Jusufov babo Muhjudin ef. Bećoja i kurra hafiz Armin Abaza, rukovodilac Centra za učenje Kur'ana u Mostaru. Ovaj divljenja vrijedna čin posigurno će značajnije utjecati na afirmaciju učenja hifza među mladima, polaznicima mektebske nastave u Mostaru i polaznicima Centra za učenje Kur'ana koji već treću godinu za redom bilježi izuzetno vrijedne rezultate.  Među polaznicima Centra za učenje Kur'ana najmanje ima učenika medrese i to je tako bilo od samog početka njihovog  rada. Naime, s obzirom da se od samog početka odazvao veliki broj građana Mostara i okolice i da su prostorni kapaciteti  Centra vrlo ograničeni, nisu bili u mogućnosti primiti sve zainteresirane učenike Medrese. Trenutačan broj polaznika Centra za učenje Kur'ana prelazi broj od 300. Osnovci, srednjoškolci i studenti, čine veliku većinu polaznika ove jedinstvene škole, priča nam kura hafiz Armin Abaza.  Mnogi polaznici mekteba su iskoristili upravu tu priliku da svoje znanje i vještine iz učenja Kur'ana dodatno unaprijede. To se može vidjeti i na mektebskim takmičenjima, gdje pobjeđuju upravo oni polaznici mekteba koji su u isto vrijeme i polaznici CUK-a.

Posebne emocije pred dovu hafizu Jusuf ef. Bećoji gaji njegov babo Muhjudin ef., koji je jedan od najistrajnijih, a možda i najuspješnijih mostarskih muallima u podučavanju djece pravilnom učenju Kur'ana. U roditeljskom ushićenju Muhjudin ef. se prisjetio kako je njegov sin još od ranih djetinjih dana kao posebnu vrijednost smatrao učenje Kur'ana, kako se krajnje odgovorno odnosio prema svetosti Božije riječi i kako je se s velikim respektom odnosio prema dragocjenosti vremena potrebnog za memoriranje kur'anskog teksta. „Ne mogu iskazati osjećaje radosti svoje duše. Neizmjerno sam zahvalan Allahu dž.š. koji me počastio ovom srećom“, kaže ef. Bećoja. On se zahvalio i cijelom džematu koji ga je podržavao u naporima da podučava djecu kiraetu, vjeri dini islama, svojoj supruzi hadži Mejri, institucijama Islamske zajednice koje su znale vrednovati svaki njegov uspjeh i zalaganje. „ U posljednjih 16 godina koliko radim u ovom džematu preko 133 uči Kur'an. Danas su oni odrasli ljudi i redovno se druže sa Kur'anom. Nerijetko oni prouče hatmu i zamole me da je zajednički poklonimo u našoj džamiji“, priča nam ef. Bećoja. Prema njegovim riječima polaznost mekteba iz godine u godinu je konstantna u uvijek u mektebu ima preko stotinu djece. Smatra da su se već stvorili uslovi da se još u okviru mektebske nastave posebna pažnja treba posvetiti djeci koja žele učiti hifz. „ Već sad imamo jednu grupu djece koja su uključena u tu nastavu. Imamo već tri-četiri osobe koje znaju po nekoliko džuzova napamet“, kaže Bećoja. Od svih segmenata koji su utjecali na činjenicu da njegov sin Jusuf nauči Kur'an napamet Bećoja izdvaja dovu i halal hranu. „Mnogo smo mi roditelji učili dove Uzvišenom Allahu da nas počasti ovom srećom. Vodili smo posebno računa da djecu hranimo isključivo hranom koju smo smatrali čistim halalom“, istakao je Bećoja.

I Muhjudin ef. Bećoja, imam u džematu Kočine Masline i kurra hafiz Armin Abaza, rukovodilac Centra za učenje Kur'ana saglasni su kako je potrebno još više ulagati u opremanje učionica i stvaranja radnog ambijenta kako bi se broj hafiza u skorije vrijeme u Mostaru još više povećao. I jedan i drugi ponosni su na rezultate dosadašnjeg rada, ali smatraju da je na tom putu potrebno još više uložiti truda i napora. Kurra hafiz Armin Abaza otkrio nam je da se do predstojećeg ramazana u Mostaru s ponosom mogu očekivati još nekolike hafiske dove.

Jusuf ef. Bećoja rođen je u Istanbulu 28.1. 1993.g., nakon čega se vraća u Bosnu i Hercegovinu u Mostar, gdje je završio osnovnu školu i Karađoz-begovu medresu. Uspješan je student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

H. Eminović