MRV: Završena radionica „Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH”

MRV: Završena radionica „Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH”

Učesnici Prve evropske radionice: “Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH” iz vjerskih zajednica i crkava iz BiH (Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkva i Jevrejske zajednice) zajedno s učesnicima iz evropskih zemalja ( Njemačke, Italije, Litvanije, Albanije, Slovenije, Ukrajine i Irske) posjetili su mjesta stradanja Bošnjaka (Tomašica, opština Prijedor), Srba (Prebilovci, općina Čapljina); Hrvata (Uzdol, općina Prozor-Rama) i Jevreja (Donja Gradina, opština Kozarska Dubica) u periodu od 19. do 22. 09. 2014. Mjesta stradanja su delegirana od strane vjerskih zajednica i crkava. Radionica je organizovana od strane Međureligijskog Vijeća, Maximilian Kolbe Fondacije i Renovabisa uz podrsku EVZ fondacije (Erinnerung Verantwortung Zukunft). Nakon posjete ovih mjesta i razgovora s preživjelim žrtvama, učesnici radionice daju slijedeće Saopštenje:

1. Zajednička vrijednost naših religija jest poštovanje digniteta svakog ljudskog bića. Fundamentalno pravo na život je pravo koje se mora poštovati bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

2. Potrebno je prestati s negiranjem ratnih zločina i javno osuditi sve ratne zločine bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost žrtava i počinilaca.

3. Položaj preživjelih civilnih žrtava i odnos prema civilnim žrtvama u BiH, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost je na poražavajućem nivou i potrebno je razvijati kulturu dijaloga i slušanja o ratnim zločinima i stradanju civila. Mora se omogućiti preživjelim žrtvama da se čuje njihov glas.

4. Potrebno je omogućiti posjete i dostojanstveno obilježavanja mjesta stradanja civila kao što je postavljanje memorijalnih ploča i memorijalno okupljanje. Takođe, pozivamo lokalne organe vlasti da pokažu više razumjevanja za potrebe dostajnstvenog obilježavanja mjesta stradanja u smislu zaštite mjesta stradanja, grobalja, izgradnje memorijalnih spomenika i održavanje memorijalnih skupova.

5. Molimo sve one koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama da pokažu suosjećanje i te informacije dostave nadležnim institucijama kako bi se pokojnici na dostojanstven način ukopali a njihovi najbliži našli smiraj.

6. Pozivamo nadležne organe da istraju na pronalasku nestalih osoba i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina. Samo na taj način može se zadovoljiti pravda i graditi sigurna budućnost.

7. Pozivamo vladin i nevladin sektor kao i pojedince da daju svoj doprinos radi povratka dostojanstva svim žrtvama u BiH. To je jedini put koji nas vodi ka stabilnom pomirenju. Gradimo budućnost zajedno bez obzira na vjeru i nacionalnost.

8. Izražavamo priznanje i veliku zahvalnost vjerskim zajednicama i crkvama u BiH i to prije svega: Islamskoj zajednici, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Katoličkoj crkvi, Jevrejskoj zajednici kao i svim drugim organizacijama i pojedincima koji su nam pomogli u realizaciji ove radionice.