Muftija Fazlović u obnovljenoj Ahmed-age Krpića džamiji: Bošnjaci Bijeljine su težak put prošli časno i dostojanstveno

Muftija Fazlović u obnovljenoj Ahmed-age Krpića džamiji: Bošnjaci Bijeljine su težak put prošli časno i dostojanstveno

U džamiji Ahmed-age Krpića večeras je proučen mevlud. Svečanim programom obilježen je dvanaesti rebiul-evvel te je ovim posebnim programom džamija Ahmed-age Krpića radno otvorena. Ova, kao i druge bijeljinske džamije, porušena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu a njena obnova nedavno je završena.

Svečanom mevludskom programu prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Samir-ef. Camić, predsjednik medžlisa Emir Musli, sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed-ef. Hasanspahić, imami medžlisa Bijeljina i Sarajevo te brojne džematlije.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju kazao da smo ponosni na sve džemate Medžlisa IZ Bijeljina, džematlije i bijeljinske imame na čelu s glavnim imamom Samir-ef. Camićem.

– Zahvalni smo vam za vašu snagu i ustrajnost, vaše napore, brige i pobjede. Vaša snaga je i naša snaga. Ali i snaga cijelog našeg naroda je vaša snaga, posebno u našoj Islamskoj zajednici. Časno, dostojanstveno i uspješno ste prošli težak put. Velika iskušenja su, hvala Bogu, iza nas. Ovdje živi čestit narod, ovdje žive Bošnjaci sa puno spremnosti da budu dobre komšije. Tako je bilo ranije, tako je danas i u budućnosti. Ovdje žive Bošnjaci koji su dali veliki doprinos i zalog u izgradnji ovog grada za dobrobit svih ljudi. Vi ste to nebrojeno puta potvrdili, kazao je muftija Fazlović, istakavši da nije moguće da se takav doprinos Bošnjaka ovome gradu ne vidi. Naglasio je da uvijek pozivamo ljude na lijepo ophođenje jednih prema drugima, pozivamo na razumijevanje i poštivanje svih ljudi. To je poziv koji se upućuje muslimanima ali i svim našim komšijama.

Muftija Fazlović je govoreći o Muhammedu, alejhi selam, naglasio da je Allahovu milosti koju je ljudima poslao sa našim plemenitim Poslanikom teško uporediti sa bilo čime.

– Ovo su trenuci naše pobožnosti. Ojačajmo našu duhovnost, probudimo i oživimo naša srca. Neka to bude naš odgovor na mevlud, na dan kada je rođen Muhammed, alejhi selam. Naš Poslanik je najbolji uzor onome ko se nada Allahovoj milosti. Teško neko od nas kome nije svojstveno da obavlja najvažnije ibadete može da liči na Poslanika, alejhi selam. A prva naša dužnost jeste namaz jer nas namaz odgaja i usmjerava. Čuvajmo svoj namaz i Allah, dželle šanuhu, će nas čuvati. Neka najvažniji dokaz naše pokornosti Allahu, dželle šanuhu, i Njegovom Poslaniku bude naš namaz, poručio je Muftija tuzlanski.

Glavni imam Samir-ef. Camić je istakao da su najljepši ukrasi ove džamije brojni džematlije koji su se večeras okupili u njoj. Podsjetio je da su u ovoj džamiji i na ulicama pored nje nastale fotografije arkanovaca koje su cijelom svijetu pokazale strahotu zločina koje su činili.

– Ovaj skup svjedoči da njihova namjera nije uspjela te da će se u ovoj džamiji, na ovom mjestu, u ovom gradu i u budućnosti donositi tekbiri i salavati, kazao je glavni imam Camić, te se zahvalio velikom broju vakifa koji su pomogli obnovu ove džamije. Posebno je u tome istakao veliku ulogu rahmetli predsjednika MIZ Bijeljina Seada Berberovića, vakifa Suada Šindrića i njegove porodice, te rahmetli Fatime Salkanović i njene porodice.

Program su u lijepoj džamiji Ahmed-age Krpića izveli članovi hora Medžlisa IZ Bijeljina.

Ugledni bijeljinski trgovac Ahmed-aga Krpić, porijeklom iz Hercegovine, krajem 18. stoljeća izgradio je u bijeljinskoj Hambar mahali džamiju za čije izdržavanje je uvakufio više dućana u Janjica čaršiji. Godine 1909. ova džamija je zbog starost porušena a već sljedeće godine na istom mjestu izgrađena je nova džamija.

Džamija Ahmed-age Krpića do temelja je srušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 13. marta 1993. godine, kada su porušene i ostale bijeljinske džamije.

Ove godine završena je njena obnova a svečano otvaranje planirano je u julu naredne godine. Ovo je druga obnovljena džamija u gradu Bijeljini a u toku je obnova i ostalih bijeljinskih porušenih džamija.