Muftija iz Ankare u Sarajevu održao predavanje o Poslaniku a.s.

Muftija iz Ankare u Sarajevu održao predavanje o Poslaniku a.s.

Sarajevo, 06. januar 2015. – Muhammed a.s. jeste bio čovjek kao i mi, ali on nije bio tek obični čovjek, bio je Allahov rob, poslanik i miljenik, bio je “čovjek savršene ćudi“ – rekao je akademik Mefail Hizli, muftija Ankare, koji je sinoć u Domu oružanih snaga održao predavanje o temi “Muhammed a.s. uzor prekrasni“.

Hizli je ukazao na to da se, iako je Muhammed a.s. rođen prije 14 stoljeća, njegovo ime i danas spominje s puno ljubavi i respekta, te da je to zapravo najčešće spominjano ime.

– Slijeđenjem Poslanikove prakse, mi iskazujemo ljubav prema njemu – naglasio je Hizli.

Njegova misija je, kako je naveo, pored ostalog bila i da usavrši ljudske ćudi. Poslan je kao opomena i udar na džahilijjet, neznanje, da popravi stanje svijesti kod ljudi, zapravo, da usavrši čovjekovo vanjsko i unutarnje ponašanje i svijest.

– Nema sumnje da je Muhammed a.s. Allahov miljenik, mi vjerujemo u najveličanstvenijeg i najvećeg Poslanika među poslanicima. Slijedimo ga i on je uvijek u našim srcima i našim životima – zaključio je Hizli.

Predavanje je održano u okviru X manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah“, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

-Kroz manifestaciju, pokazana je spremnost koju muslimani danas rijetko ispoljavaju, a to je da se umjesto slijepog i mehaničkog oponašanja Muhammeda a.s. odvažimo na originalan, a istovremeno, kritički i kreativni susret sa svojom tradicijom – kazao je mr. Meho Šljivo, moderator sinoćnjeg predavanja.

(Fena/AA)