Muftija tuzlanski posjetio MIZ Bijeljina

Muftija tuzlanski posjetio MIZ Bijeljina

Povodom nedavnog skrnavljenja vakufskog objekta u kojem se nalazi sjedište Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina te vrijeđanja muallime Enise Okanović i glavnog imama MIZ Bijeljina Samir ef. Camića, Bijeljinu je u petak 8. aprila 2016. godine posjetila delegacija Muftijstva tuzlanskog u znak podrške uposlenicima i džematlijama Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

DSCN2744

Delegaciju, u kojoj su bili pomoćnik vojnog muftije, Muhamed ef. Okić i direktor Behram-begove medrese Ahmed ef. Hatunić, predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. On je u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini imamio Džuma namaz i održao hutbu u kojoj se govorio od Dini-Islamu, najvećoj blagodati kojom je Allah dž.š. obasjao svjetove, ali i o značaju opstanka i života muslimana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

DSCN2742

“Doista smo sretnici da imamo Mahammeda, a.s., kao našeg uzora. Za njim koračamo, njegov put je naš put. Što smo postojaniji na tom putu, sve smo bolji i vrijedniji i manja je mogućnost naše pogreške. Obasjat će nas dobro i ovoga i onoga svijeta…Pomenuli smo naš Iman i naš Islam. Naš Iman je vrijednost naše duše i ništa nema vrijednije u našoj unutrašnjosti, u koju je moguće unijeti mnogostruke vrijednosti ako imamo temelj Imana, ako imamo taj temeljni, najveći, najuzvišeniji doživljaj vjere, braćo i sestre. To je ono čemu se moramo stalno okretati, nad čime trebamo stalno bdjeti. Sjećati se Allah, dž.š., i realnosti da je On naš Stvoritelj i naš Gospodar i da mu stoga moramo biti predani. Taj Iman, ta naša svijest je počelo, na njemu sve počiva, a onda je naš Islam, to je ono što mi pokazujemo i što vidimo jedni kod drugih,” kazao je muftija Vahid ef. Fazlović istakavši važnost odgoja naše djece i važnost džemata,  vjernika čija su srca povezana.

DSCN2749

“Ovdje, u ovom lijepom gradu, u našem gradu ima snage i zbog ove naše mladosti. Imamo fine mlade ljude, a fini evladi kazuju i da imamo fine roditelje. I zato, braćo i sestre, naš put je jasan put. Mi ga zovemo Siratul-Mustekim, Pravi put, i molim Allaha, dž.š., uputi me Pravim putem, onako kako je ispravno, daj mi koncentraciju, daj mi snagu, daj nam sposobnost da budemo snažni,” kazao je muftija Fazlović, zaključivši:

“Došli smo da budemo s vama zajedno na ovom ibadetu. Radovali smo se tom dolasku jer imamo kome doći. Znamo, ovdje je ispred vas vaš glavni imam Samir ef. Camić, koji je civiliziran čovjek i nema pakosti ni prema kome. To učimo naše imame, to učimo u našim kućama, u našim mektebima, na vjeronauci i uvijek ćemo to naučavati, ali ćemo, naravno, biti zajedno da zaštitimo ono što je naš prostor, ono što su naši autoriteti. Mi smo došli da damo podršku i Samir efendiji i muallimi Okanović i vama, na lijep način. Odlučni smo da kažemo ono što treba kazati svakome, da nije ljudski činiti zulum drugom čovjeku, da kažemo nadležnima da rade svoj posao. Hvala Bogu da takve stvari vas ovdje ne pokolebaju, da ste još jači i odlučniji u Dini-Islamu. Hvala Dragom Allahu da imamu snagu koja dolazi od Njega. Molim Allaha, dž.š., da vas sve ojača, da vam pomogne da se osjećate svoji na svom, da to volite i čuvate, a mi ćemo, koliko god možemo biti uz vas.”

DSCN2746

Nakon Džuma namaza, muftija tuzlanski i njegovi saradnici imali su u bijeljinskom Mektebskom centru sastanak sa svim uposlenicima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, interesujući se za svakodnevni život i rad i sve projekte Islamske zajednice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.