Nadležni organi moraju se ozbiljno pozabaviti napadom na imame

Nadležni organi moraju se ozbiljno pozabaviti napadom na imame

U petak, 23. januara 2015. godine, u sarajevskom naselju Breka, za vrijeme džuma namaza, koji je predvodio Muhamed-ef. Velić, trojica mladića su provocirali imama Velića dok je držao hutbu i javno mu rekli da laže. Očito je da se ne radi o običnim huliganima, jer takvi – kao što je svima znano – ne dolaze u džamiju, pogotovo na džuma namaz, već je riječ o osobama koje su došle sa jasnim ciljem, a to je da prave nered i siju smutnju među našim džematlijama. U prilog tome ide i činjenica da je jedan od njih nosio majicu sa znakom terorističke organizacije ISIL, koja u Siriji i Iraku čini strašna zlodjela i ubija nevine ljude.

Ovo je krupan događaj koji, očito je, ima svoje implikacije i pozadinu, i upravo zbog toga nameće se potreba da se to temeljito istraži od strane policijskih organa i bezbjedonosnih službi i nakon toga poduzmu mjere koje će garantovati ljudima mir i bezbjednost.

Ono što želim reći ovom prilikom jeste da dižem svoj glas protiv ovakvih neodgovornih postupaka koji unose pometnju među naše muslimane, i da dajem punu podršku vrijednom Muhammed-ef. Veliću, kojeg poznajem već duže od jedne decenije. Muhamed-ef. je mladi bošnjački alim, muallim, hatib i daija koji veoma predano obavlja svoj posao. Krasi ga divan islamski ahlak i lijepo ophođenje prema ljudima.  Pored toga, on se ističe i po tome što umije napisati veoma dobre tekstove, kolumne i komentare. Dakle, radi se o čovjeku za kojeg se može slobodne reći da je: hem ilumli, hem kalemli, hem ahlakli! Aktivan je kao društveni radnik, pedagog i osoba koja ima stav o raznim pitanjima i temama koja se tiču našeg života i problema s kojima se susreću ljudi današnjeg doba, posebno pitanja i tema koje se tiču  Bošnjaka. Autor je brojnih i vrlo korisnih tekstova i analiza u vezi s Bosnom i Bošnjacima.

Imajući u vidu navedeno, smatram da je atak na Muhamed-ef. napad na sve čestite muslimane na ovim prostorima i zahtijevam da se policijske i sigurnosne službe i strukture ozbiljno pozabave ovim pitanjem. Džematlijama u sarajevskom džematu Breka čestitam što su stali u odbranu svoga imama, kojeg trebaju i dalje čuvati kao zjenicu oka svoga, jer, očito je, da sile zla, koje itekako imaju uticaja na mnoga dešavanja na našim prostorima, ne miruju. Nedopustivo je da se naši imami i hatibi vrijeđaju, omalovažavaju i da se atakuje na njih, čak i fizički, kao što je to bio slučaj sa efendijom Beganovićem iz Velike Kladuše, koji je, evo već nekoliko puta, napadan i probadan nožem a da još niko nije uhapšen!? Stoga, dragi moji Bošnjaci, budimo oprezni i ne dajmo da nam diraju naše čestite imame!

Molim Uzvišenog Allaha da nas sačuva fitneluka i smutljivaca, i da nam podari Svoju milost, zaštitu i okrilje! Allahumme sellimnā ve sellim dīnenā, ve āminna fi evtāninā ve fi bujutinā, ve fi mesādžidinā, ve fi muduninā ve kurānā! Allahummestur ‘avrātinā ve āmin rev'ātinā!

dr. hafiz Safvet Halilović,

član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka