Nastavlja se postepeno otvaranje džamija: Džematlije će moći od danas obavljati i noćne namaze

Nastavlja se postepeno otvaranje džamija: Džematlije će moći od danas obavljati i noćne namaze

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović potpisao je odluku kojom se od danas (13. maja 2020. godine) odobrava obavljanje noćnih namaza (akšam, jacija, teravih-namaz, kao i sabah-namaz) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Odluka predviđa da će imami nakon proučenog ezana odmah pristupiti klanjanju jacije i teravije na način kako je to definisano ranijim uputstvom Rijaseta, tj. klanjat će se četiri rekata jacijskog farza, dva puta po četiri rekata teravije i tri rekata vitra (4+4+4+3). Ova uredba ima za cilj skraćivanje boravka vjernika u džamijama.

Vjernici će, podsjećamo, kao i za dnevne namaze morati upotrebljavati zaštitne maske, vršiti dezinfekciju ruku, obuće pri ulasku, poštivati fizičku distancu.

Također, vjernici će trebati koristiti ličnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva već su istaknuta na svim džamijama i mesdžidima a imami će nastaviti pozivati džematlije da se revnosno pridržavaju ovih normi ne samo tokom boravka u džamiji, nego i u javnom prostoru općenito.