Nauka potvrdila: Ćurekot je efikasan lijek, čak i za najteža oboljenja!

Nauka potvrdila: Ćurekot je efikasan lijek, čak i za najteža oboljenja!

Piše: Nedim Botić…www.preporod.com

Naučna studija publikovana 2013. je otkrila kako biljka Nigella Sativa, u našem jeziku poznata pod nazivom ćurekot ili crni kim, sadrži aktivne sastojke koji se uspješno bore protiv većine potencijalnih smrtonosnih virusnih infekcija, hepatitisa i HIV-a!

 U septembru 2013. objavljena je studija u naučnom časopisu African Journal od Traditional Complementary and Alternative Medicine u kojoj se detaljno objašnjava učinak crnog kima – ćurekota na pacijente oboljele od HIV-a koji su se nakon jednostavne terapije toliko oporavili da se u njihovom krvnom serumu nije mogao pronaći niti trag ove bolesti. U dijelu studije je navedeno sljedeće:

„Poznato je da Nigella Sativa ima terapeutske medicinske funkcije, no malo tko je očekivao da će se zbog učinaka crnog kima povlačiti infekcija HIV-a kod pacijenata koji uopće nisu reagirali pozitivno na sve poznate konvencionalne metode liječenja.“ Antiretroviralna terapija se danas koristi diljem planete za borbu protiv HIV-a no ona je dan danas iznimno kontroverzna jer, vjerovali ili ne, stvara različite negativne zdravstvene efekte koji se pripisuju samom HIV-u.

Ova terapija je iznimno skupa i dugotrajna, u slučaju liječenja u ranim fazama može stvoriti mutacije virusa HIV-a koji postaju jako rezistentni na terapiju te može stvoriti nepovratnu štetu na imunološkom sustavu bolesnika. Na žalost, liječnici rijetko pripisuju smrt pacijenata zbog ove skupocjene terapije, već krive HIV za naglo propadanje zdravlja pacijenata i njihovu nenadanu smrt.

Zaključak naučnika je da ekstrakt, ulje i sjemenke crnog kima djeluju protuupalnu, antivirusno, pa čak liječe i HIV.

Jedan drugi istraživački institut, „Cancer Immuno-Biology Labaratory“ je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajući na životinjama, također ustanovio da ćurekot usporava razvoj ćelija raka.

Nezasićene punomasne kiseline, koje su sadržane u ćurekotu, potrebne su kao gradivne materije za hormone tkiva. One podstiču razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogućuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da ćurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.

Ovim otkrićima su samo dodatno potvrđena ljekovita svojstva sjemena ćurekota, za koje je Muhammed, a.s., još prije 1400 godina rekao: „Ćurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“ (Bilježe Buhari i Muslim) Veliku istinu je rekao naš dragi Resulullah, a.s.