Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.


NEMA GRADNJE NA PROSTORU ATIK DŽAMIJE

NEMA GRADNJE NA PROSTORU ATIK DŽAMIJE

Općina Bijeljina će, prema svemu sudeći, obustaviti sve aktivnosti u vezi s provedbom barem dijela već usvojenog urbanističkog projekta „Lokacija 2”, kojim je predviđena izgradnja saobraćajnice kroz zaštićeno područje nacionalnog spomenika Atik džamija sa haremom i turbetom u Bijeljini.
Naime, odgovorom na dopis Islamske zajednice u BiH, odnosno Muftijstva tuzlanskog, oglasila se Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. U pismu upućenom načelniku općine Bijeljina Mići Mićiću, Muftijstvu tuzlanskom i Medžlisu IZ Bijeljina još jednom je potvrđeno da se novi sadržaji ne mogu uvoditi na zaštićenom prostoru.
– Odlukom o proglašenju nacionalnim spomenikom stavljaju se van snage svi provedbeni i razvojni prostornoplanski akti koji su u suprotnosti s odredbama ove odluke – kaže se u dopisu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, upućenom načelniku Mićiću, a koje potpisuje predsjedavajuća Ljiljana Ševo. U dopisu se podsjeća da u ovom slučaju svako, a posebno nadležni organi RS, gradske i općinske službe, treba da se suzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu, Medžlis IZ Bijeljina i ranije je upozoravao na odredbe odluke Komisije, a tokom ranijih pregovora s nadležnim općinskim organima jasno je rečeno da se cjelina nacionalnog spomenika ne može narušavati.

Načelnik Bijeljine Mijo Mićić je kometirajući ovaj dopis rekao:

– Dobio sam dopis Komisije i on je upućen nadležnim općin- skim organima. Prijedlog urba- nističkog projekta jeste usvojen i to je moguće rješenje za taj dio grada, ali moj stav je jasan – ako se ne možemo dogovoriti sa Islamskom zajednicom, ako taj put nije potreban, projekt se u tom dijelu neće raditi – rekao je za „Dnevni avaz” bijeljinski načelnik Mićić.
(Dnevni avaz, 08.11.2009. godine)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh