Nova knjiga iz El-Kalema: „Islam, Bosna i bošnjaštvo – odabrani intervjui“

Nova knjiga iz El-Kalema: „Islam, Bosna i bošnjaštvo – odabrani intervjui“

U prodaji se nalazi još jedna nova knjiga u izdavaštvu El-Kalema a riječ je o knjizi „Islam, Bosna i bošnjaštvo – odabrani intervjui“ autora Saliha Smajlovića.

Salih Smajlović je poznati bosanskohercegovački novinar, koji je svoje novinarsko umijeće ostvarivao u listu „Preporod“. Kao rezultat dugogodišnjeg novinarskog rada bili su i brojni susreti s bosanskim ljudima, ovdje i u svijetu. Tako su nastale i njegove prve dvije knjige: Kad bi kosti mogle govoriti i S Bošnjacima diljem svijeta, koje su rasprodate vrlo brzo po svom pojavljivanju. Ova knjiga treća je Smajlovićeva knjiga istoga žanra, pa se može govoriti i o svojevrsnoj trilogiji.

03-04-2015-08-el-kal-knj-sal-smaj-1

Knjiga samim svojim naslovom govori o osnovnoj temi. Podijeljena je na 16 cjelina, unutar kojih 95 bošnjačkih ljudi govori o svojim viđenjima islama, Bosne i Bošnjaštva, o svom poimanju stvarnosti u kojoj žive, o svojim viđenjima budućnosti…  Šesnaest cjelina su neka vrsta esnafa kojoj sagovornici pripadaju – poredane su ovim redom: Naši alimi tradicionalne orijentacije; Muftije; Naši alimi sufijske orijentacije; Dekani, profesori fakulteta, doktoranti i magistranti; Glavni imami; Imami u dijaspori; Imami borci; Imami džemata i mladi hafizi; Historija; Medrese; Vakuf; Politika; Književnost; Kaligrafija; Medžlisi; Mutevelije; Mujezini.

Kako se vidi, čitalac ove knjige ostvarit će dobar uvid u stanje savremenog bošnjačkog promišljanja, percepcije stvarnosti, bolova i nadanja. Knjiga nudi širok mozaik misli, te sadrži i brojne podatke koji se ne mogu naći nigdje drugdje, i koji bi – da nije bilo ovih intervjua – bili izgubljeni i nestali iz kolektivnog pamćenja.

Cijena knjige je 30KM.

Knjigu možete kupiti na web-shopu El-Kalema na adresi:

http://www.elkalem.ba/islam-bosna-bosnjastvo-odabrani-intervjui