Novi ćilimi u Begovoj džamiji i predstavljanje koncepta Muzeja „Gazi Husrev-beg“

Novi ćilimi u Begovoj džamiji i predstavljanje koncepta Muzeja „Gazi Husrev-beg“

U utorak, 23. decembra 2014. godine, u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke kroz prigodan program bit će predstavljeni projekat stavljanja novih ćilima u Gazi Husrev-begovoj džamiji te koncept Muzeja „Gazi Husrev-beg“.

– Nakon restauratorskih i konzervatorskih radova u Gazi Husrev-begovoj džamiji koji su uslijedili poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, te kaligrafskog ispisivanja enterijera, došlo je vrijeme da se zamijene i ćilimi u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Ćilimi su bili statusni simboli bosanske kuće i njen dekorativni element, ali sa dolaskom Gazi Husrev-bega oni su i nezaobilazni element opremanja i ukrašavanja džamija, pojašnjavaju iz uprave Gazi Husrev-begove džamije.

O idejama koje su vodile stručnu komisiju na putu realizacije ovog veoma odgovornog i povijesnog čina na ovom programu predstavljanja projekta govorit će: prof.dr. Ibrahim Krzović, prof.dr. Aida Abadžić Hodžić, dipl.ing.arh. Husejn Dropić, arheolog i historičar umjetnosti Parviz Mohammadi i Nedžad Žutić realizatora radova.

Ovom prilikom će biti predstavljen i koncept Muzeja „Gazi Husrev-beg“. Gazi Husrev-begov vakuf je prije dvije godine pokrenuo i veoma ozbiljne aktivnosti oko koncepta Muzeja „Gazi Husrev-beg“. Uz autorski tim u sastavu mr. Haris Dervišević, Kenan Šurković i Elvira Bojadžić, te uz stručno rukovodstvo prof.dr. Aide Abadžić Hodžić prisutni će imati priliku da pogledaju i poslušaju prezentaciju i simulaciju budućeg izgleda soba Muzeja „Gazi Husrev-beg“.

Moderatorica programa, koji počinje u 12:30h, bit će dr. Zehra Alispahić.