Novoizabrani predsjednik Sabora Edhem Bičakčić: Činiti sve da se unaprijedi rad Zajednice

Novoizabrani predsjednik Sabora Edhem Bičakčić: Činiti sve da se unaprijedi rad Zajednice

Za predsjednika Sabora Islamske zajednice (IZ) za mandatni period 2022-2026. godina na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabran je Edhem Bičakčić koji je za Agenciju MINA istakao kako preuzimanje ove dužnosti razumijeva kao veliku čast, ali i odgovornost.

– Na prvoj sjednici imali smo raspravu o izvještajnim materijalima za prethodnu godinu, oni su usvojeni faktički jednoglasno. Zatim smo raspravljali o Pravilniku o platama i članarinama, i to je jedan važan sistemski akt koji je nedostajao Islamskoj zajednici. Danas je i on usvojen. On će omogućiti organizaciono jačanje institucija Islamske zajednice i bit će ga potrebno i ubuduće unapređivati – kazao je Bičakčić.

Dodao je da je danas također potvrđen novi mandat muftiji za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćemanu, te da su na sjednici pokrenute i izmjene Ustava Islamske zajednice u BiH.

– Ova sjednica bila je veoma sadržajna, zadovoljan sam njenim početnim radom – kazao je Bičakčić.

Poručio je da članove Sabora očekuje još mnogo posla.

– Na globalnom planu, u domenu rada Sabora, u odnosu sa državom Bosnom i Hercegovinom, imamo otvorena pitanja ugovora s državom, imamo zakon o restituciji, za koji očekujemo da konačno ugleda svjetlo dana. U ovom mandatu ćemo se truditi da se to i desi. Dat ćemo podršku radu Međureligijskog vijeća, jer je religijski dijalog u Bosni i Hercegovini odlična osnova za dalji politički dijalog koji nedostaje našoj državi – rekao je Bičakčić.

Naglasio je da je prilikom realizacije različitih aktivnosti značajno imati senzibilitet spram potreba osjetljivih kategorija društva.

– Moramo voditi računa o podršci za ugrožene narode, za islamske manjine u svijetu, kao što smo vodili i u ranijem periodu, da pomognemo muslimane u elementarnim stradanjima i tako dalje – zaključio je predsjednik Sabora IZ Edhem Bičakčić.

Na današnjoj sjednici su izabrani i potpredsjednici Mirza Šabić i Mustafa Gobeljić, dok je za sekretara Sabora izabran Faruk Hašimović.

 

islamskazajednica.ba