Obilježena 16. godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Obilježena 16. godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježena 16. godišnjica od zvaničnog otvorenja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve Genocida iz 1995. godine u kojem su do sada ukopane 6.643 žrtve Genocida.

Obilježavanju su prisustvovali preživjele žrtve Genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, predstavnici ambasade Turske u Bosni i Hercegovini na čelu sa Pinar Koc, suprugom ambasadora Halduna Koca, delegacija iz Irana, predstavnici međunarodnih organizacija i drugi.

Danas je hutbu na musalli u Memorijalnom centru kazivao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je kazao da je ovo 27. džuma koja je u ovoj godini klanjana na musalli u Memorijalnom centru, te se zahvalio svima koji dolaze na ovaj ibadet u Memorijalni centar.

“Hvala svima onima koji su mjesecima petkom dolazili da na ovom mjestu obave džumu-namaz. Zahvaljujemo se našim muftijama, glavnim imamima, muderrisima koji su dolazili da ovdje na ovom šehitluku zajedno s braćom i sestrama obavljaju ovaj veliki ibadet. Zahvaljujem se Damir-ef. Peštaliću, glavnom imamu i Faruk-ef. Hasanoviću, imamu u džematu Potočari na uloženom trudu da se organizira ova džuma, a Muftijstvo tuzlansko je zajedno sa Medžlisom IZ-e Srebrenica pokrenulo ovu inicijativu i istrajat ćemo u tome, ako Bog da.

Ovdje dolazimo našim šehidima. Osjećamo to svojim dugom. Ovdje su najmiliji velikog broja naše braće i sestara. Ovdje su naši šehidi, pripadaju svima nama.

Ovdje dolazimo radi preispitivanja. Najvažnije je da se preispitamo koliko čuvamo naše vrijednosti, one vrijednosti koje su šehidi svojim životima posvjedočili,” kazao je muftija Fazlović.

U hutbi je muftija Fazlović kazivao i o takvaluku (bogobojaznost) koji je potvrda vjerovanja, te lijepom ophođenju kojim se bogobojaznost potvrđuje.

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. Pored prve dženaze 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava srebreničkog Genocida, iste godine 11. jula ukopane su 282 žrtve, dok je 20. septembra, ukopano još 107 žrtava.

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

muftijstvotz.ba/AĐ