Obilježena šesnaesta godišnjica od prve dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima

Obilježena šesnaesta godišnjica od prve dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, u nedjelju 31. marta 2019. godine, učenjem Fatihe, tevhidom i polaganjem cvijeća obilježena je šesnaesta godišnjica od prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava Genocida.

Obilježavanju godišnjice je prisustvovao veliki broj Srebreničana i Podrinjaca, majki, članova porodica i preživjelih žrtava, kao i gosti iz drugih gradova.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo Bosni i Hercegovini i našem narodu u periodu Agresije od 1992. – 1995 godine.

“Bosni i Hercegovini ne treba ništa ni manje ni više od istine i pravde o onome što se dešavalo u periodu Agresije 1992-1995. godine. Nije civilizacijski minimizirati Genocid i nije civilizacijski glorificirati zločince. Sramota je da 16 godina nakon prve dženaze postoji veliki broj žrtava Genocida za čije se grobnice još ne zna. Treba nam pomoć da dođemo do njihovih posmrtnih ostataka i da ih ukopamo ovdje u mezarju Memorijalnog centra Potočari, kako bi pronašli svoj smiraj. Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH, žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, evropski i NATO put naše zemlje,” kazao je Džaferović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao značaj onoga što su činile i čine majke Srebrenice, majke Bosne i Hercegovine, svih ovih godina i decenija. One su krčile težak put i prolazile dionicu po dionicu, a na svakoj od tih dionica, razdoblja i perioda istina se ukazivala sve više i više.

„Istinu koja se dogodila ovdje u Potočarima, stravično stradanje Božijih robova, nedužnih ljudi, Genocid koji je ovdje počinjen, a dobro je znano čije je to djelo, svjedoči cijela zemaljska kugla. Mali je broj onih koji još uvijek oklijevaju i neće da priznaju, a za sve nas je važno da i oni priznaju istinu. Zato, kada god dođemo na Šehitluke u Potočare mi smo došli da svjedočimo, potvrđujemo i ojačavamo istinu i to je naš trajni dug,“ kazao je Muftija istakavši da je važno što je ovim povodom veliki broj mladih iz Tuzle i drugih gradova danas u Potočarima.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović podsjetio je da su 2003. godine obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava Genocida. Do sada je ukupano 6.610 žrtava, a u toku su pripreme za devetnaestu dženazu koja će biti klanjana 11. jula ove godine.

A.Đ.    www.muftijstvotz.ba