Obraćanje Reisu-l-uleme na bajramskog prijemu

Obraćanje Reisu-l-uleme na bajramskog prijemu

Sarajevo, 17. juli 2015. – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović organizirao bajramski prijem na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U cijelosti prenosimo obraćanje Reisu-l-uleme sa bajramskog prijema:

– Dame i gospodo,

Sestre i braćo,

Izražavam Vam svoju iskrenu zahvalnost što se odazvali našem pozivu da prvog dana Ramazanskog Bajrama budete s nama i pružite nam dragocjenu priliku da s vama prijateljski i bratski podijelimo našu radost, radost ramazanskog bajrama.

U vjeri je dubina naše zahvalnosti Bogu na Uputi, na Milosti, i na svim drugim nebrojenim blagodatima kojima nas daruje dragi Bog. Iskreno smo vam zahvalni na pažnji koju nam ukazujete što ste s nama večeras ovdje u radosti koju mi kao postači osjećamo na ramazanski bajram.

A veličina naše radosti koju osjećamo, danas i u ovim bajramskim trenucima, dozvolite mi da podsjetim, povezana je s onim što smo kao muslimani činili u toku mjeseca Ramazana: izvršavajući jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti, mi smo, kroz zahtjevan post koji se sastoji u odricanju od hrane i vode i svih drugih tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca, potvrđivali svoju potpunu  predanost Bogu.

Svaku večer post smo prekidali s večeri koja se u islamskoj tradiciji zove iftar i već svojim nazivom upućuje na tajnu Božijeg stvaranja koju vjernik postač dodiruje kroz susret s čašom vode na iftaru.

U ramazanu smo kroz post iskušavali ljepotu hrane, njeno duhovno značenje.

U ramazanu smo svaki dan učili Kur'an i slušali hafize. Ramazan je mjesec Objave Kur'ana.  Davdeset sedmu noć obilježili smo kao noć kada su iz kosmičkih dubina na plemenito srce Muhammeda, alejhisselam, spuštene prvo riječi Kur'ana: „Čitaj u ime Gospodara Koji stvara! Čitaj plemenit je Gospodar tvoj“  Iz tih kapljica rose potekla je rijeka islamske civilizacije kao civilizacije vjere, znanja, vakufa i džemata. Na obalama te rijeke islamske civilizacije koja je potekla u mjesecu ramazanu u riječima Ikre=Čitaj iznikao je i ovaj Fakultet islamskih nauka u čijem atriju se nalazimo, kao najznačajnija visokobrazovna institucija Islamske zajednice u BiH i kao punopravna članica Univerziteta u Sarajevu.

Ovoga ramazana obilježili smo dvadesetu godišnjcu genocida u Srebrenici. Taj događaj, kao opomena, ulazi ove godine u naš doživljaj i naše iskustvo Ramazana. U ovom ramazanu Vijeće muftija donijelo je fetvu koja se odnosi na stradanje muslimana Bošnjaka u Srebrenici. Dozvolite da i u ovoj prilici podsjetim na njen sadržaj:

Polazeći od  zabrane skrnavljenja života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine svakoga pojedinca, kao temeljne zabrane koju je ustanovio časni Šerijat, a koja je sadržana u Allahovoj knjizi Kur'an-i kerimu, u riječima:

„Zbog toga smo mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – to je kao da je sve ljude poubijao…“ (El-Ma'ide, 32),

i oslanjajući se na hadis Allahovog Poslanika, a.s., izrečen na Oprosnom hadžu: “O ljudi, vaša krv, vaš imetak i vaše dostojanstvo sveti su vam (haram), kao što vam je svet (haram) i ovaj dan i ovaj mjesec i ovo mjesto…”

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, obavezalo je svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice Genocida otklonile(al-ḍarar yuzālu).

Ova vjerska obaveza ima snagu pojedinačne i zajedničke obaveze za sve muslimane i muslimanke.

Isto tako, imajući u vidu da je počinjeni Genocid obuhvatio šire područje Srednjeg Podrinja, Vijeće muftija proglašava lokalitete Srebrenica i Žepa

Šehitlucima Genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.

Vijeće muftija smatra da je suđenje odgovornima za zločin Genocida protiv  muslimana Bošnjaka, koje je preneseno na međunarodne i domaće sudove, važno i prihvata odluke sudova. Samim time, svaka osveta koju bi preduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu.

Vijeće muftija preporučuje svim muslimanima i muslimankama da čine dobro i  da se ponašaju u duhu Islama i da ulažu veliki napor na zaštiti života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine ljudi, bez obzira na njihovu  religijsku i nacionalnu pripadnost.

Dame i gospodo,

Braćo i sestre,

Još jednom, hvala Vam što ste večeras s nama. Osjećajte se kao kod svoje kuće, kazao je na kraju svog obraćanja reisu-l-ulema Kavazović.