Održan seminar „Djela počinjena iz mržnje – pojam, prijavljivanje i uloga žrtve“

Održan seminar „Djela počinjena iz mržnje – pojam, prijavljivanje i uloga žrtve“

U Mektepskom centru u Bijeljini danas je održan seminar o temi „Djela počinjena iz mržnje – pojam, prijavljivanje i uloga žrtve“. U ime domaćina prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir-ef. Camić.

O „Protokolu o postupanju u slučajevima napada počinjenih iz mržnje na predstavnike, pripadnike, organe, ustanove ili objekte IZ u BIH“ govorio je Dženan Rahmanović, rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog.

Prezentirane su aktivnosti Misije OSCE-a vezane za prevenciju i borbu protiv kaznenih dijela iz mržnje o čemu su govorili predstavnici Misije OSCE u Bosni i Hercegovini: Amra Hamidović, pravna savjetnica, Samir Arnaut, službenik za ljudska prava i Nermin Murić, suradnik za vladavinu prava.

U okviru predavanja o pojmovima i zakonskom okviru u BiH obuhvaćene su teme: pojam kaznenog djela počinjenog iz mržnje, obaveze nadležnih organa (policija, tužiteljstvo, sudovi), prikaz kaznenog postupka i vrste skraćenih postupaka, postupci prema maloljetnim počiniteljima (principi i uloga nadležnih organa) te uloga oštećenog/žrtve (procesni status i prava). Prezentirani su primjeri iz prakse kao i analiza izvještaja o počinjenim kaznenim djelima iz mržnje i uloga prijavitelja.

Na kraju je uslijedila korisna diskusija a moderator je bio Damir-ef. Čokić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Bijeljina.

Učesnici seminara su bili glavni imami i sekretari medžlisa u Podrinju i Posavini a organizatori Muftijstvo tuzlansko, Misija OSCE u BIH, Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH i Medžlis Islamske zajednice Bijeljna.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko